20.4.10

Το "Κυπριακό" μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

  «Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζεται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως μέλημά μας είναι να μην σταματήσουν αυτές, γιατί έχουμε έναν τελικό σκοπό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την εκλογή του Ντ. Έρογλου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
   Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή πλευρά έχει ήδη θέσει το πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πως αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρηθούν και σε νέες διαπραγματεύσεις.

   «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
   Συμπλήρωσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των «λεγόμενων εκλογών» στον τουρκοκυπριακό τομέα - «λεγόμενων», αφού όπως εξήγησε «δεν είναι εκλογές ενός νόμιμου κράτους» - θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό το αίτημα του κυπριακού λαού.
   Εξ άλλου, ο απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι:
   «Χάρη στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Κύπρο βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπως ορίζονται στις περί Κύπρου Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης κυπριακής, από τους Κύπριους και για τους Κύπριους. Λύσης ευρωπαϊκής, για μια επανενωμένη Κύπρο, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιό της.
   Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και την απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
   Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των συνομιλιών είχε επιτελεσθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Όχι η πρόοδος που θα θέλαμε, ούτε η πρόοδος που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, αλλά πρόοδος υπαρκτή. Είναι αυτονόητο και θέμα καλής πίστης ότι αυτή η πρόοδος πρέπει να διαφυλαχθεί.
   Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες.
   Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία.
   Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια είναι αποδεδειγμένη. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση.
   Είναι επίσης ευνόητο ότι αναμένουμε από την Τουρκία, χώρα με θέση-κλειδί στο Κυπριακό, να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά".
   Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στέλνει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στους ηγέτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Έρογλου της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
   Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην επιστολή ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα τονίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θα αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
   Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
   Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι διαχρονικές θέσεις του κ. Έρογλου κατά της ομοσπονδίας και υπέρ της ίδρυσης «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.
   Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
   Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
   Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στον κ. Ερογλου την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.
   Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την επικοινωνία και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.
   Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κύριοι Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφώνησαν να είναι σε επαφή για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.
   Από τις Βρυξέλλες,, η Άγκελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, δήλωσε πως «μετά την "εκλογή" του κ. Έρογλου, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό».
   Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε δήλωσε ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τον κ. Έρογλου να συνεχίσει με εποικοδομητικό πνεύμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Τόνισε, δε, πως «το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών για συνολική λύση».
   Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση του Κυπριακού και το "στάτους κβο" δεν είναι προς όφελος κανενός. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να απολαύσουν όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Είναι στα χέρια των δύο ηγετών να συμβεί αυτό».
   Παράλληλα, η κ. Φιλότε ανέφερε ότι η Επιτροπή και η ΕΕ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα. «Οι κύριοι Ταλάτ και Χριστόφιας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση μιας λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε επανένωση της νήσου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», τόνισε.
   Κληθείσα, τέλος, να τοποθετηθεί σχετικά με τις έως τώρα σκληρές δηλώσεις του κ. Έρογλου για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, η εκπρόσωπος ανάφερε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
   Στις «προεδρικές εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που πραγματοποιήθηκαν χθες, ο μέχρι τώρα «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου εξασφάλισε 50,37% και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84%.
   Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι «οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο».
   Από την πλευρά του, ο απερχόμενος "πρόεδρος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά ότι είναι "αδύνατο" οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κυπρου να είναι "εποικοδομητικές" με την εκλογή του Έρογλου.
   "Η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, όμως αυτό είναι αδύνατον με τον κ. Ερογλου. Όλοι το ξέρουν", δήλωσε ο Ταλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα ABC.
   "Ασφαλώς και θα συναντηθούν. Όμως τι θα κάνουν; Θα πιουν καφέ ή θα διαπραγματευθούν; Διότι ο κ. Έρογλου δεν έχει κανένα όραμα λύσης, πώς θα εργαστεί για να βρει μια λύση;", συνέχισε ο Ταλάτ.
   "Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών " στην Κύπρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, και πρόσθεσε:
   "Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου οφείλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ο προκάτοχος του".
   Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση περί τετραμερούς επιτροπής, την οποία είχε θέσει παλιότερα, για την λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε:
   "Η αρχική μας πρόταση ήταν μια τετραμερής συνάντηση, αλλά αργότερα προέκυψαν άλλες προτάσεις. Η Ισπανία πρότεινε την συμμετοχή του πρόεδρου της ΕΕ, η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, αντιπρότεινε και την δική της συμμετοχή. Αντί όλων αυτών, εμείς προτείνουμε τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως την πλέον αποτελεσματική για ένα σύντομο αποτέλεσμα", είπε ο κ. Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.