29.4.10

Οικονομική βοήθεια προς Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και η πορεία των διαπραγματεύσεων

Στις 2 Μαϊου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαϊου για την έγκριση του σχεδίου, μεταδίδει η υπηρεσία Dow Jones Newswires.

Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητησουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στις 4 Μαϊου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαϊου και στις 10 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι διαβεβαίωσε  ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας».
"Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν, στις 10 Μαϊου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα " τόνισε ο Βαν Ρομπέι.
Η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" γράφει ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύκολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας. "Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ", γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: "Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθε με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών". Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται  στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι α δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".
"Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν και προσθέτει :"Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".
"Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ευρώ υποχωρήσε πάντως σήμερα στα 1,3167 δολάρια που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου του 2009. Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο "η υποχώρησης του ευρώ οφείλεται στην αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη,κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας".
"Σταθερός και γρήγορος ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων"
  
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, διαβεβαίωσε  από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.
Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας, ο Α. Αλφατάζ τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία οδός την οποία έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη του ευρώ και η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη για την Ελλάδα, η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αγορών και θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αν λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να επισπευτεί η Σύνοδος του Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ σέβεται τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα κράτη μέλη.
Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

"Η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης"
Εξάλλου, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Standard & Poors να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η Σαντάλ Τιουζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο».
Η Σ. Τιούζ κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

Ζ. Μπαρόζο: Έγκαιρη ανταπόκριση για  Ελλάδα    Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.
"Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Έτοιμο το κυβερνητικό διάταγμα της Ιταλίας για οικονομική βοήθεια προς Ελλάδα  
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει  η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει το διάταγμα με το οποίο θα παρέχεται οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Ρώμης, Τζούλιο Τρεμόντι- αναφέρει η εφημερίδα- τις ώρες αυτές, καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του διατάγματος».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η Ιταλία πρόκειται να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αναλογεί στην Ιταλία, βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Το διάταγμα, όπως γράφει  ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται να εγκριθεί άμεσα, σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια. Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται η θετική στάση της Ιταλίας προς το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι, έχει δηλώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της κρίσης ότι « πρέπει να θυμόμαστε ότι στον Τιτανικό, δεν κατάφερε να σωθεί κανείς, ούτε οι επιβάτες με εισιτήριο πρώτης θέσης. Ορισμένες μεγάλες χώρες, πρέπει να αποδείξουν, τώρα ότι είναι και χώρες σημαντικές».

Βρετανία: Ο υπ. Οικονομικών  καλεί τους Ευρωπαίους να δράσουν επειγόντως για  στήριξη Ελλάδας    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ κάλεσε  τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν "επειγόντως" για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό LBC, ο βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι "απολύτως απαραίτητο" τα προβλήματα της Ελλάδας να επιλυθούν "γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο" και έδωσε έμφαση στο ότι "η κυρίως ευθύνη (για τη στήριξη της Ελλάδας) εναποτίθεται στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ".
"Γνωρίζουν ότι οφείλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εχουν υποσχεθεί χρήματα και πρέπει να διαθέσουν αυτά τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "αν καταστεί δυνατό να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα γρήγορα, ο κόσμος θα αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη".
"Είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό", είπε.
Ο Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε ακόμα ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μίλησε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. "Πιστεύω ότι όλοι τους κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα" του ζητήματος, έκρινε.
 Τέλος παρατήρησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "είχε απόλυτο δίκιο" που δεν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα απέρριψε ότι υπάρχει κάποια σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ενώ το πρόβλημα της τιθάσσευσης ενός δημοσιονομικού ελλείμματος - ρεκόρ επιστρέφει στο προσκήνιο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Από την πλευρά του ο Βινς Κέιμπλ, υπεύθυνος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών επί οικονομικών θεμάτων, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μία χρηματοπιστωτική κρίση αλά ελληνικά, αν η επόμενη βρετανική κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα.
 
Η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε "να επιταχυνθούν" οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα
Πρέπει "να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε πριν λίγο μιλώντας στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. "Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε στη δήλωσή της η καγκελάριος της Γερμανίας.

"Είναι φανερό, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Επιτροπής των Βρυξελλών και του ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθούν", επανέλαβε άλλη μία φορά η καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η γερμανική κοινή γνώμη παρουσιάζεται, στο μεταξύ, πολύ επιφυλακτική να βοηθηθεί η Αθήνα, η Γερμανία εμφανίζεται να "φρενάρει", συνδέοντας την παραχώρηση της δικής της βοήθειας (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα) με ένα ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, "που να περιέχει δεσμεύσεις πολλών ετών".
Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε, στο τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη.

"Κατέστη φανερό ότι η απόφαση αυτή πιθανόν να μην ελέγχθηκε με τρόπο διεξοδικό", πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Στρος-Καν για την εμπλοκή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι "η σωστή πορεία δράσης" (...) "να συνενώνονται, έμπρακτα" οι εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ.

ΕΕ- "Ταχεία πρόοδος" των διαπραγματεύσεων  
Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα σημειώνουν "ταχεία πρόοδο", ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι υπολογίζει να εκφράσει την άποψή της για το θέμα "εντός των προσεχών ημερών".
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ταχεία και σημαντική πρόοδο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση" στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Αθήνα με στόχο την οριστικοποίηση του δανειακού προγράμματος", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.
Η Επιτροπή υπολογίζει ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, θα εκφράσει την άποψή της "εντός των προσεχών ημερών" ως προς το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του υπεσχημένου μηχανισμού της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Γερμανία: Τη Δευτέρα εξετάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη στήριξη της Ελλάδας  
Η Γερμανία θα έχει έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη νομοθεσία για την καταβολή του ποσού που της αναλογεί για τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
"Το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει το δάνειο από την (κρατική τράπεζα) KfW θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα", δήλωσε η εκπρόσωπος.
   
Κύπρος: Την Πέμπτη, 29 Απριλίου στη Βουλή η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα
  
Κατατίθεται Πέμπτη, 29 Απριλίου στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 60,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα εγκριθεί ομόφωνα.
Η συμμετοχή της Κύπρου στο, μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, στις 22 Απριλίου.

1 σχόλιο:

  1. Η καλύτερη λύση για τις δραστηριότητές σας και το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

    Είμαστε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ειδικεύεται στην υποστήριξη έργων, στη βοήθεια ηλικιωμένων, ανέργων, στεγαστικών δανείων και συνταξιούχων, με επιτόκιο 3% κατά την περίοδο αποπληρωμής.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας: mpantzagiota03@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.