11.4.10

Νεκρός ο πρόεδρος της Πολωνίας σε απίστευτο αεροπορικό δυστύχημα στην Ρωσία


    Απίστευτη τραγωδία για την Πολωνία, καθώς νεκροί είναι όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος Τουπόλεφ 154, που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, από την Βαρσοβία στο Σμόλενσκ, μετέδωσαν πολωνικά και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Πετσόρσκ στην περιοχή του Σλόλενσκ όπου επικρατούσε ομίχλη, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαρκίν, από την υπηρεσία ερευνών της ρωσικής εισαγγελίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ Νοβόστι.

    Ο πρόεδρος Κατσίνσκι, μαζί με την σύζυγό του και οικογένειες πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από το σταλινικό καθεστώς πριν 70 χρόνια μετέβαιναν στο Κατίν κοντά στο Σμόλενσκ για να παραστούν σε τελετή στη μνήμη τους.

    Οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Μόσχα για να αναγνωριστούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και προτάθηκε στον πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

    Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ρωσικού τύπου Τούπολεφ-154 ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

    Η πολωνική αντιπροσωπεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδία του Κατίν, όπου με εντολή του Ι.Στάλιν σφαγιάσθηκαν περίπου 4.000 Πολωνοί στρατιωτικοί.

    Ενενήντα έξι άνθρωποι βρίσκονταν στο αεροσκάφος του πολωνού Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, το οποίο συνετρίβη σήμερα το πρωί κοντά στο Σμόλενσκ στη δυτική Ρωσία, στοιχίζοντας τη ζωή όλων των επιβαινόντων.

    "Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, 96 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 88 μελών της πολωνικής αντιπροσωπείας βρίσκονταν στο αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ-154 το οποίο συνετρίβη κοντά στο Σμόλενσκ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Πένθος μιας εβδομάδας

    Στην Πολωνία κηρύχθηκε πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

    Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε για τη Δευτέρα να κηρύξει ημέρα πένθους στις Βρυξέλλες, ενώ ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε για την ίδια ημέρα και στη Ρωσία.

    Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο Πάουελ Γκρας.

    "Προς το παρόν αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.

    Κορυφαίοι αξιωματούχοι του πολωνικού στρατού έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, σύμφωνα με έναν κατάλογο των επιβατών του αεροσκάφους που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση.

    Μεταξύ των 88 ονομάτων των επιβατών, βρίσκονται αυτά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Φραντσίσκεκ Γκαγκορ, του επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων της Πολωνίας στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόφκι, καθώς και του αρχηγού του στρατού και του αρχηγού της αεροπορίας.

    "Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου του πολωνικού στρατού συνεδριάζει σήμερα. Μπροστά σε αυτή την κρίση, θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Νταριούζ Νιεντζιέλσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

    Λάθος του πιλότου μπορεί να προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία σήμερα στη ρωσική πόλη Σμόλενσκ, στην οποία έχασε τη ζωή του ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ Νοβόστι, επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο.

    Το πρακτορείο Ιντερφαξ μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι ρωσικές αεροπορικές αρχές πρότειναν στον πολωνό πιλότο να προσγειωθεί στο Μινσκ ή στη Μόσχα εξαιτίας της ομίχλης, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Το αεροσκάφος συνετρίβη στην τέταρτη προσπάθεια να προσγειωθεί κοντά στο Σμόλενσκ.

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ ανακοίνωσε ότι θα ταξιδεύσει αμέσως στο Σμολένσκ της Ρωσίας, όπου ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα.

    "Θα πάω στο Σμολένσκ αμέσως. Οι πολωνοί εισαγγελείς βρίσκονται ήδη εκεί" δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε την τήρηση "δύο λεπτών σιγής" αύριο Κυριακή το μεσημέρι σε ολόκληρη τη χώρα.

    Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Ντόναλντ Τασκ χαρακτήρισε το περιστατικό ως το "πιο τραγικό συμβάν στην μεταπολεμική ιστορία της Πολωνίας".

    Στην περιοχή του δυστυχήματος θα ταξιδεύσει σήμερα και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

   

    Συλληπητήρια

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο θάνατος του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι στο αεροπορικό δυστύχημα ήταν "τρομερός για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο", εκφράζοντας τα "ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις πολωνικές αρχές".

    "Κάλεσα σήμερα τον πρωθυπουργό Τασκ για να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Μισέλ και τα δικά μου στο πολωνικό λαό" ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    "Ο πρόεδρος Κατσίνσκι ήταν ένας άνδρας ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα της Αλληλεγγύης και ο οποίος θαυμάστηκε στις ΗΠΑ ως ηγέτης αφοσιωμένος στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων " προσθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους μετά από την συντριβή του αεροσκάφους του πρόεδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν μία ενδελεχή έρευνα για αυτή την τραγωδία.

    "Όπως όλοι οι Ρώσοι πολίτες, πληροφορήθηκα για αυτή την τραγωδία με συμπόνια και με ειλικρινή και βαθύτατη αναστάτωση" δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε μήνυμα του προς τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος είναι τώρα ο αρχηγός κράτους.

    "Έχω διατάξει τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας για την καταστροφή, σε πλήρη και στενή συνεργασία με την πολωνική πλευρά" πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον πολωνικό λαό, ο ρώσος πρόεδρος κήρυξε τη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.

    "Εκ μέρους του ρωσικού λαού εκφράζω τα βαθύτατα και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Πολωνία. Όλοι οι ρώσοι μοιράζονται τον πόνο και τη θλίψη σας" δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το πολωνικό λαό.

    "Η Δευτέρα, 12 Απριλίου θα είναι για τη Ρωσία ημέρα εθνικού πένθους " πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

    "Οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και υπενθύμισαν ακόμη μία φορά ότι οι ρωσικές αρχές θα έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, σύμφωνα με το Interfax.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε "βαθύτατα συγκλονισμένη" από τη συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι.

    "Αυτή τη στιγμή που είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη θέλω απλώς να μείνω στο θάνατο του πολωνού προέδρου" ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο κέντρο ενόπλων δυνάμεων στο Πότσνταμ, του νοτιοδυτικού Βερολίνου.

    Ο θάνατος του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι αποτελεί "βαρύ πένθος" για την Ιταλία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Πρόκειται για ένα βαρύ πένθος που έπληξε μια φιλική χώρα και στο οποίο συμμετέχουμε με την καρδιά μας" ανέφερε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Φρατίνι πληροφορήθηκε με "βαθύτατη λύπη την είδηση του δυστυχήματος στη Ρωσία με το αεροσκάφος του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι", για το θάνατο του οποίου εξέφρασε "τα βαθύτατα συλλυπητήριά του".

    "Εκφράζω την ιδιαίτερη εγγύτητα μου προς την οικογένεια του προέδρου Κατσίνσκι, τους θεσμούς και το λαό της Πολωνίας, με την οποία η Ιταλία συνδέεται με αισθήματα βαθιάς φιλίας και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια" δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο απέστειλε τα συλλυπητήριά του προς τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ, μετά από το θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι.

    "Όντας σοκαρισμένος από το τρομερό δυστύχημα, όπως και ολόκληρη η ισπανική κοινωνία, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειές του" δήλωσε ο κ. Θαπατέρο σε ένα τηλεγράφημα του.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, μιλώντας εκ μέρους της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Πολωνία.

    "Εκφράζω την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και το πολωνικό έθνος που είναι αντιμέτωπο με αυτή την τραγωδία" δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο οποίος συμμετέχει στο συμπόσιο για τη Μεσόγειο στο Παρίσι.

    Ο ισπανός υπουργός απέστειλε ένα "μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης σε μία σημαντική στιγμή για όλους τους Πολωνούς και όλους τους Ευρωπαίους".

    "Αφάνταστη τραγωδία" χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων πολωνών αξιωματούχων σήμερα στη Ρωσία.

    "Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι.

    "Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940" πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

    Την βαθιά θλίψη της Αλεξανδρινής και της Εκκλησίας μετέφεραν προς τον Προεδρεύοντα της Πολωνίας και τον Πολωνικό λαό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, υπογράφοντας κοινό συλλυπητήριο τηλεγράφημα, που απέστειλαν στον πολωνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.