17.4.10

Κλιμάκιο του ΔΝΤ τη Δευτέρα στην Αθήνα



   "Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

    "Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια", τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον.

    Μιλώντας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κα Άτκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Αλλωστε, όπως σημείωσε, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εστάλη και στους τρεις φορείς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισόν).

    Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τί ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.

    Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

    Η κα Άτκινσον υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

    Τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.

    Μιλώντας λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του κ. Στρος-Καν, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ σημείωσε ότι έχει σημασία να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τί είδους μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία, αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί, ζητήματα που, όπως είπε, θα αποσαφηνισθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

    Άτυπα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin

    Συνέρχονται Παρασκευή και Σάββατο στη Μαδρίτη τα άτυπα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Ευρωοομάδα) και της ΕΕ (Ecofin), στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο επίσημο πρόγραμμα των δύο Συμβουλίων δεν περιλαμβάνεται ελληνικό θέμα.

    Όπως είναι γνωστό, όμως, μετά την επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη ο κ. Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την προσεχή Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι των τριών αυτών Οργανισμών, προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορισθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της κοινής οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε πολυετές επίπεδο. Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά στην περίπτωση που αυτό συμβεί, θα δανειοδοτηθεί εφέτος από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ με ποσό 30 - 40 δισ. ευρώ.

    " H Ελλάδα δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Tα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής, δήλωσε από τη Μαδρίτη, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ευρωζώνης με το ΔΝΤ, ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεταξύ τους διαβούλευση ούτως ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού η δράση τους να είναι εναρμονισμένη.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι στο σημερινό άτυπο Συμβούλιο της ευρωζώνης στη Μαδρίτη δεν συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό συνέβη στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής.

    Παράλληλα όμως σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ως προς τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και στην κάλυψη των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.

    Ως προς την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλιών, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους

    Ως προς το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζ. Κ. Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.

    Δήλωση Όλι Ρεν

    «Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέχεια της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον κοινοτικό επίτροπο. Ο κ. Ρεν αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.