20.4.10

Αποκαθίστανται σταδιακά οι πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών

  Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν από σήμερα τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

    "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία" στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.


    Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από σήμερα, περισσότερα αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν αργότερα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του νέφους της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας".

    Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Πάντως μέχρι χθες το απόγευμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 136 πτήσεις και άλλες 26 από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Την αναστολή των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Τη Δευτέρα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Η αεροπορική εταιρεία Air France, εκτίμησε ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν "ανεπαρκείς" αφού διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο πέντε δοκιμαστικές πτήσεις που είχαν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της.

    Το κλείσιμο του βρετανικού εναέριου χώρου είναι "ανώφελο", εκτιμά ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας British Airways (ΒΑ), Γουίλι Γουόλς, έπειτα από μία δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή χωρίς καμία δυσκολία.

    Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας

    Γαλλία - Ανοίγουν σταδιακά από σήμερα τα αεροδρόμια και δημιουργούνται αεροδιαδρόμοι για το Παρίσι προκειμένου να διευκολυνθούν οι εναέριες μετακινήσεις. Οι αεροδιάδρομοι προς το Παρίσι θα ανοίξουν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) .

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε πως θα επαναλάβει από σήμερα τις ματαιωθείσες πτήσεις.

    Οι περισσότερες εσωτερικές πτήσεις θα γίνουν κανονικά από το Παρίσι και οι ευρωπαϊκές πτήσεις από το Σαρλ ντε Γκώλ θα επαναληφθούν από τις 13.00, ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία.

    Βρετανία - Ο εναέριος χώρος ανοίγει προοδευτικά από σήμερα το πρωί, πρώτα από τη Σκωτία (περίπου στις 08:00 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσουν περιοχές της βόρειας Αγγλίας και η Βόρειος Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξει και η περιοχή του Λονδίνου.

    Στη Βρετανία παραμένουν εγκλωβισμένοι 40.000 Αμερικανοί ταξιδιώτες και γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή τους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Γερμανία - Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων-με τη διαδικασία της « διακυβέρνησης με οπτική επαφή».

    Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

    Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

    Βέλγιο - Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα ανοίξει σταδιακά από το πρωί.

    Ελβετία- Οι αεροπορικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους «από τις 09.00,( ώρα Ελλάδος) σήμερα Τρίτη και τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετάξουν και πάλι προς την Ελβετία».

    Ιταλία - Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ιταλίας θα είναι ανοιχτός από τις 09:00 το πρωί σήμερα

    Ισπανία - Όλα τα αεροδρόμια της χώρας στα βόρεια και τα ανατολικά που είχαν κλείσει προσωρινά, επαναλειτουργούν.

    Ολλανδία - Από το βράδυ της Δευτέρας αναχωρούν πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ

    Βουλγαρία - Ο εναέριος χώρος άνοιξε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

    Πολωνία - Έκλεισαν εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας.

    Φινλανδία - Το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας, Ελσίνκι-Βάνταα, έκλεισε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Δευτέρας μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο τεράστιο νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

    Τουρκία - Πτήσεις εκτελούνται από τη Δευτέρα στο σύνολο του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

    Ουγγαρία - Ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε από χθες το μεσημέρι

    Καναδάς - Εννέα πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία έφθασε στις καναδικές ακτές. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις εσωτερικού που ακυρώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

    Ρουμανία - Ανοιχτός είναι ο εναέριος χώρος από χθες το βράδυ

    Δανία - Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 15:00 σήμερα.

   

    ΕΕ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για την υγεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δήλωσε εκπρόσωπος.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    Aegean Airlines: Ακυρώσεις πτήσεων

    Ματαιώσεις πτήσεων ανακοίνωσε για σήμερα η Aegean.

    Ειδικότερα, η Aegean Airlines σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση που είχε από αεροδρόμια της Ευρώπης και για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών, αναγκάζεται να ματαιώσει την 20η Απριλίου, τα κάτωθι σκέλη πτήσεων:

    1. A3 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    2. A3 610-611 ATHENS - PARIS - ATHENS.

    3. A3 832/531 ATHENS - FRANKFURT - THESS/NIKI.

    4. A3 662/663 ATHENS - MILAN - ATHENS.

    5. A3 802/803 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    6. A3 806/807 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    7. A3 540/541 THESS/NIKI - DUSSELDORF - THESS/NIKI.

    8. A3 502/503 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    9. A3 510/511 THESS/NIKI - STUTTGARD - THESS/NIKI.

    10. A3 530/833 THESS/NIKI - FRANKFURT - ATHENS.

    11. A3 500/501 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    12. A3 852/853 ATHENS - BERLIN - ATHENS.

    13. A3 840/841 ATHENS - DUSSELDORF - ATHENS.

    14. A3 602/603 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    15. A3 620/621 ATHENS - BRUSSELS - ATHENS.

    16. A3 660/661 ATHENS - MILAN - ATHENS

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαδικτυακός τόπος της Aegean ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό όπως ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από το site της www.aegeanair.com είτε από το site του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

    Η εταιρεία παρακαλεί τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς στους προορισμούς που αναφέρονται ανωτέρω, να μην προσέρχονται στο αεροδρόμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους για την κατάσταση των πτήσεων, ώστε να αποφεύγεται η δική τους ταλαιπωρία.

    Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή η εταιρία θα στείλει εκ νέου ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.