21.4.10

Στην τελική ευθεία η έρευνα για την υπόθεση της Ζίμενς

   Με την κατάθεση σήμερα του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη μπαίνει σταδιακά η εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Ζίμενς στην τελική ευθεία πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, με την εξέταση των πολιτικών και βαρύνουσας σημασίας προσώπων.


    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην περίοδο της Οικουμενικής (1989-90) Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει, αναφέροντας σε μακροσκελές υπόμνημά του ότι η διαπλοκή του δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τότε με την αποδοχή από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών, συνολικής αξίας 32 δισ. δραχμών στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ.

    Χθες, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά κατά την οποία κατηγόρησε την επιτροπή της Βουλής ότι δεν κάλεσε να εξετάσει τον Σωκράτη Κόκκαλη, επανέφερε το αίτημά του για κλήση του ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου πρότεινε να εξετασθεί το περιεχόμενο της εκπομπής και ο βαθμός προσβολής της επιτροπής και αν χρειαστεί να κληθούν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση οι κ.κ. Βγενόπουλος και Κόκκαλης.

    Κατά τα άλλα, πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SIEMENS A.E. Παναγιώτης Ξυνής. Ο μάρτυρας παρουσίασε ως δεδομένη τη βούληση της εταιρείας να κλείσει τα όσα διημείφθησαν στο παρελθόν και να επανακτήσει το κύρος της.

    Παρουσίασε το νέο καθεστώς ως αλλαγή σελίδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι έλεγχος για την δική του επιλογή και τοποθέτηση στο τιμόνι της SIEMENS A.E. κράτησε πέντε μήνες.

    Μίλησε για ένα καθεστώς ανυπαρξίας ελέγχων στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος ακύρωσε με εντολή της μητρικής εταιρείας το τμήμα «με το μεγάλο κύκλο εργασιών», που οδήγησε και στο C4 I, από το οποίο επέμεινε ότι η εταιρεία του βγήκε χαμένη.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ υπήρχε μια κατανομή 60%-40% για τα ψηφιακά έργα, δήλωσε όμως άγνοια για το θέμα των χρηματισμών. Δήλωσε όμως πρόθυμος να προτείνει στη μητρική εταιρεία να δοθούν με πρόγραμμα αμνηστίας, δηλαδή ατιμωρησίας, στην Ελλάδα οι μυστικές εσωτερικές εκθέσεις στελεχών της εταιρείας, στις οποίες κατονομάζονται δωροδοκηθέντες, αλλά και να ερευνήσει για ύπαρξη καταλόγου με δωρεάν προσφορές προς πολιτικούς τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Επόμενος μάρτυρας του οποίου η εξέταση άρχισε και πιθανόν θα συνεχιστεί αύριο είναι ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης. Ο ίδιος μαζί με δύο άλλους χρηματιστές βοήθησαν τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Λέτσα να φέρει ποσά 2,5-3 εκ. ευρώ από το εξωτερικό, τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν στον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τις παράνομες πληρωμές προς στελέχη των ΔΕΚΟ και πολιτικούς.

    Ο μάρτυρας εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι γνώριζε από το σχολείο τον Λέτσα και ότι είχε μία σημαντική οικονομική επιφάνεια. Ετσι δεν του αρνήθηκε όταν εκείνος του ζήτησε να τον βοηθήσει να φέρει κάποια χρήματα στο εξωτερικό να τον βοηθήσει με δικούς του ανθρώπους να φέρει τα χρήματα.

    Ετσι ο Λέτσας έμβασε το ποσό που τον ενδιέφερε στο λογαριασμό ενός τρίτου χρηματιστή στο εξωτερικό και ίδιος έδωσε τα χρήματα στον κ. Γιαννακάκη, ο οποίος με τη σειρά του τα παρέδωσε χέρι με χέρι στον Λέτσα.

    Κατά τον μάρτυρα η διαδικασία αυτή δεν είναι ασυνήθης γιατί κάποιοι «για δικούς τους λόγους θέλουν να αποκρύψουν χρήματα από την οικογένειά τους, δηλαδή να μην εμφανίσουν κοινούς λογαριασμούς με τη γυναίκα τους, ή τα παιδιά τους»

    Μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν ως μη πιστευτά τα επιχειρήματα αυτά, αλλά ο μάρτυρας είπε ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι συμμετείχε σε παράνομη δραστηριότητα.

    Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο κατάλογος με τους μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα ή μη με τα οποία θα πορευθεί στην πορεία η εξεταστική και τον οποίο θα καταρτίσουν οι βουλευτές Παντελής Οικονόμου και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

    Πληθαίνουν πάντως οι πληροφορίες ότι η εξεταστική θα ζητήσει και νέα παράταση εργασιών με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αποστολή του συνόλου της δικογραφίας, ενώ θα απαιτηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Τραπέζης Ελλάδος για τους λογαριασμούς που κατατίθενται στην εξεταστική, κυρίως από την Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.