7.4.10

Εν αναμονή του σχεδίου "Καλλικράτης" οι ΟΤΑ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Εσωτερικών για τη χωροταξική οργάνωση των νέων Δήμων της χώρας με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» βρίσκονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, εντός του Μαϊου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή ενώ με αυτό οι Δήμοι που θα προκύψουν από τις συνενώσεις θα αναλάβουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:

-πολεοδομικές αρμοδιότητες
-πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)
-αρμοδιότητες υγείας
-προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια
-αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ).
-αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών
-αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα
-αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων

Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.

Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

Οσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.