16.4.10

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης από τον Δήμο Καρδίτσας

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εθελοντική ενεργοποίηση των κατοίκων- και ιδιαίτερα των νέων του Δήμου Καρδίτσας- για την προώθηση στην πράξη της ιδέας της βιώσιμης διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων μέσω της οικιακής κομποστοποίησης. Επίσης, η ενημέρωση των κατοίκων για την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών και η παρακίνησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή, όπως και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και του ευρύτερου κοινού για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες απασχόλησης στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, καθώς και η συμβολή στην προώθηση της επιχειρηματικότητας σε αυτούς τους τομείς.


Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με τη διανομή από τον Δήμο- έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος- πιλοτικά, σε 50 νοικοκυριά, κάδων κομποστοποίησης, όπου θα μπορούν να ρίχνουν τα οργανικά απορρίμματα, τα οποία με φυσικό τρόπο μπορούν να μετατραπούν σε κομπόστ, δηλαδή ένα εξαιρετικής ποιότητας οργανικό λίπασμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται περαιτέρω ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου, Σωτήρης Αντωνίου, αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος, τονίζοντας- μεταξύ άλλων- πως στον Δήμο Καρδίτσας υλοποιείται με επιτυχία το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων που έχει συμβάλει στην σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν μέσω του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Ν. Τρικάλων, καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Υλικών που λειτουργεί στο Δ. Δ. Αρτεσιανού.

"Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στο ζήτημα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, υλοποιώντας, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το πρόγραμμα 'Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση στο Δήμο Καρδίτσας'", πρόσθεσε.

Κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικό σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα το οποίο ονομάζεται χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης . Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στα Ελληνικά και ως "Λιπασματοποίηση ".

Ποιά υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε ;

Φλούδες, υπολείμματα και κοτσάνια από λαχανικά , χορταρικά και φρούτα. Υπολείμματα από σαλάτες αφού στραγγιστούν από υγρά, φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.α. Οργανικά λιπάσματα όπως κοπριές ,καστανόχωμα, φυλλόχωμα, στάχτη π.χ από τζάκι(ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλια), τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο), χαρτιά κουζίνας όπως χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας κ.τ.λ. σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες εάν το μίγμα είναι υγρό. Πριονίδι ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό, όπως και υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.

Στον κάδο οικιακής κομποστοποίησης δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά υλικά και γυαλιά γιατί δεν είναι βιοαποδομήσιμα υλικά.

Επιπλέον στην οικιακή κομποστοποίηση δεν τοποθετούμε κρέατα, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, γαλακτομικά προϊόντα, ζυμαρικά, ψωμί, λάδια και λίπη γιατί προκαλούν ανεπιθύμητες οσμές και προσελκύουν έντομα και τρωκτικά.

Τι χρειαζόμαστε για να κομποστοποιήσουμε στο σπίτι;

Χρειαζόμαστε ένα ειδικό κάδο κομποστοποίησης και ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα. Αν επιθυμούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους μικροοργανισμούς(επιταχυντές). Ο κάδος πρέπει να τοποθετείται στη σκιά και σε χώμα ούτως ώστε οι διάφοροι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν. Πάντως ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει τόσο γρήγορα. Ο σωρός μικραίνει καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υλικά. Ας μην ξεχνάμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους. Το κομπόστ είναι έτοιμο μετά από 4-8 μήνες, έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει βρεγμένο χώμα και δεν είναι συμπαγές.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης προγραμματίζονται μια σειρά από εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 18.30 μ.μ. στο Παυσίλυπο διοργανώνεται ενημερωτική ημερίδα, με θέμα: "Ανακύκλωση και κομποστοποίηση στο Δήμο Καρδίτσας". Μετά το Πάσχα, προγραμματίζονται 20 ενημερωτικές παρουσιάσεις για την οικιακή κομποστοποίηση σε μαθητές του Δήμου Καρδίτσας σε διάστημα πέντε ημερών. Ενώ υπάλληλος του Δήμου Καρδίτσας θα παρακολουθήσει τις ενημερώσεις και θα εκπαιδευθεί από στελέχη της ΟΕΑ για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.