9.4.10

Διήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Κιργιστάν



   Διήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Κιργιστάν, αρχής γενομένης από σήμερα, όπου τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.500 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, που ξεκίνησαν την Τρίτη, και είχαν σαν αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης.

    Σήμερα το πρωί, επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Μπισκέκ, μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που ανάγκασαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Akipress.

    Ο στρατός, κλιμάκια του υπουργείου Εσωτερικών και εθνοφρουροί, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση της τάξης στους δρόμους της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της προσωρινής κυβέρνησης.

    Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ταραξίες, οι οποίοι επιδίδονται σε λεηλασίες, απομακρύνθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

    Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι δεν προβλέπεται "καμμία διαπραγμάτευση" με τον ανατραπέντα πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί αρνούμενος να παραιτηθεί από την εξουσία.

    Η Οτουνμπάγεβα κατηγόρησε επίσης τον Μπακίεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο προπύργιό του Τζαλάλ-Αμπάντ στο νότο της χώρας, ότι επιχειρεί να επανέλθει στην εξουσία.

    "Στο νότο, οι οπαδοί του Μπακίεφ επιχειρούν να τον επανφέρουν στην εξουσία", είπε η Οτουνμπάγεβα στους δημοσιογράφους, επισκεπτόμενη τους τραυματίες σε ένα νοσοκομείο.

    Ο Μπακίγεφ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, δήλωσε ότι βρίσκεται στο νότιο Κιργιστάν, αλλά δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία, ενώ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι δεν διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια και τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στα βίαια επεισόδια.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκπρόσωπό της στο Κιργιστάν προκειμένου να συμβάλει, "σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους", στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που διέρχεται η χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε από τον ειδικό της εκπρόσωπο στην Κεντρική Ασία Πιερ Μορέλ να μεταβεί αύριο Σάββατο στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση.

    "Σκοπός της επίσκεψης είναι η αποτίμηση της κατάστασης μετά τα πρόσφατα επεισόδια βίας και η εξεύρεση μέσων, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, ώστε να προωθηθεί μία ειρηνική λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κιργιστάν έκλεισε σήμερα για το κοινό, και σε ανακοίνωσή της κάνει έκκληση για ηρεμία, επισημαίνοντας πως συνεργάζεται με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.

    "Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά έχει κλείσει για το κοινό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. "Ένα τμήμα του προσωπικού και οι οικογένειές τους διαμένουν προσωρινά στο διαμετακομιστικό κέντρο" της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Μανάς κοντά στο Μπισκέκ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μπισκέκ απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση για ηρεμία και τονίζει πως θα συνεχίσει της "συζητήσεις με όλες τις πλευρές".

    Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν είχε χθες Πέμπτη συνάντηση με την Ρόζα Ουτουνμπάγεβα, πρώην πρέσβειρα στις ΗΠΑ, , ενώ στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Νότια και την Κεντρική Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της ανατραπείσας κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.