1.5.10

Εργατική Πρωτομαγιά με περιορισμένης έκτασης επεισόδια

   Στη σκιά της αναμονής των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα.

         Η επίσημη εκδήλωση των συνδικάτων έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου με την ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και την στήριξη των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημα "Κίτρινα Ποδήλατα".
         Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων και της άκρας Αριστεράς.
         Τμήμα της προσυγκέντρωσης στο Μουσείο βάδισε προς την πλατεία Κλαυθμώνος και αφού ενώθηκε με τους εκεί διαδηλωτές, πραγματοποίησε συλλαλητήριο προς την πλατεία Συντάγματος.
         Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε οτι η συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαϊου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά.
         Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μίλησαν στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.
         Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, αν και υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μετά το τέλος της.
    Δεκα εννέα άτομα έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής από τα οποία δέκα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.
         Ανάμεσα στα περιστατικά που σημειώθηκαν ήταν και ο προπηλακισμός του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στις 14.20 μετά το μεσημέρι στην οδό Κοραή από ομάδα διαδηλωτών,που τον περικύκλωσαν και τον εξύβρισαν.
         Οι δράστες απωθήθηκαν από αστυνομική δύναμη που έφθασε στο σημείο, ενώ ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να μεταφερθεί προληπτικά σε νοσοκομείο, λόγω του στρες που του δημιούργησε η επίθεση.
         Επεισόδια σημειώθηκαν στις 13.45 στα Χαυτεία, όπου ομάδα νεαρών πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και μπροστά στη Βουλή όπου πέταξαν δύο μολότοφ.
         Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές.
         Νωρίτερα στη 1.35 άγνωστοι πυρπόλησαν ένα βαν κινητού συνεργείου της ΕΡΤ, στην οδό Κοραή.
   Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη
    Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, μετατράπηκαν οι σημερινές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο στόχαστρο διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μπήκαν για μία ακόμη φορά πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και τα ΑΤΜ των τραπεζών της οδού Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη.
         Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις , του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου , του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα.
         Η πορεία των αντιεξουσιαστών ήταν πρώτη που ξεκίνησε από την Καμάρα.
         Νεαρά άτομα που μετείχαν στην πορεία έσπασαν με βαριοπούλες τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όλων των τραπεζών που βρέθηκαν στο δρόμο τους, ενώ επίσης έσπασαν και έβαψαν με σπρέι πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Μητροπόλεως.
         Οι πορείες του ΠΑΚΕ και του ΕΚΘ πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.