16.5.10

Ταϊλάνδη: Ζητούν διαπραγματεύσεις οι διαδηλωτές

   Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές "κόκκινα πουκάμισα" δήλωσαν σήμερα έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΗΕ θα δεχτεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, καθώς από τις συγκρούσεις στην Μπανγκόκ από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί 25 άτομα.


    "Ζητούμε συνομιλίες με τον ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή", δήλωσε ο Κοκαέου Πικουλθόνγκ, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

    "Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τους πυροβολισμούς και να αποσύρει τους στρατιώτες της που έχουν αποκλείσει τη ζώνη γύρω από το σημείο αυτό", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση αποκλεισμού του συνόλου της συνοικίας που ελέγχεται από τους "κόκκινους", και έχει ως στόχο να καταπνίξει το κίνημα, στερώντας του τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

   

    Στο μεταξύ, ένας πολίτης σκοτώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των στρατιωτικών στο κέντρο της Μπανγκόκ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων, καθώς ο στρατός έχει αποκλείσει το στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Ο Βετζατζίβα είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας στην διάρκεια των κινητοποιήσεων, συζητά το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, με στελέχη του στρατού και άλλων υπηρεσιών.

    "Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ συζητά εάν και κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας υπό τις περιστάσεις", δήλωσε ο Αμπίσιτ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

    Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να αποχωρήσουν από τους δρόμους, μετά από τρεις ημέρες βίαιων συγκρούσεων. Τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 198 οι τραυματίες.

    Πολλοί από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορούνται για "τρομοκρατία", κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου.

    Ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να ανοίγει πυρ εάν οι διαδηλωτές πλησιάσουν στα 36 μέτρα από τις γραμμές του, είπε εκπρόσωπός του. Στρατιώτες εγκαθιστούσαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα χθες στην εμπορική συνοικία.

    Αυτόπτες κάνουν λόγο για μονόπλευρη σφαγή, καθώς οι οπλισμένοι στρατιώτες αποφεύγουν εύκολα τα αντικείμενα που τους πετούν οι διαδηλωτές και ανοίγουν πυρ με αυτόματα, ενώ έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων.

    Νωρίς σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην εργατική συνοικία Κλονγκ Τόι, που ενδέχεται να μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εκεί χθες βράδι.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ προσφέρθηκε χθες να εκκενώσει διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους εάν το επιθυμούν και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Μπανγκόκ.

    Και οι δύο πλευρές διεμήνυσαν ότι "έρχονται ενισχύσεις", με τους μεν διαδηλωτές, γνωστούς ως "κόκκινα πουκάμισα", να καλούν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην επαρχία να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και το στρατό να κινητοποιεί κι άλλες μονάδες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.