17.5.10

Οι Ελληνες στην Αυστρία για την οικονομική κρίση

Το κεντρικό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Εμείς, οι Ελληνες στην Αυστρία» και άλλες τρεις εσωτερικές σελίδες (μεγάλου σχήματος), της κυριακάτικης έκδοσής της (16.05.10), αφιερώνει η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», στο θέμα «Ελληνική τραγωδία: ένας λαός, στόχος κριτικής», από τη σκοπιά Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Αυστρία, μαζί με παράθεση στοιχείων για την ελληνική κρίση, τα αίτιά της και τους εκμεταλλευτές της.


Εισαγωγικά, και διαπιστώνοντας πως «οι άνθρωποι μιας χώρας γίνονται εδώ και εβδομάδες στόχος εχθρότητας», η εφημερίδα παραπέμπει, με φωτογραφίες και κείμενο, σε σειρά, αρνητικών για την Ελλάδα και τους πολίτες της, δημοσιευμάτων σε λαϊκιστικά έντυπα, με αποκορύφωμα το υβριστικό εξώφυλλο του γερμανικού «Φόκους».

Θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα, «πώς εκτιμούν αυτοί την κατάσταση, πώς αισθάνονται και πώς την αντιμετωπίζουν», αναφέρεται στους Ελληνες της Αυστρίας, που, όπως σημειώνεται, έφθασαν εδώ, όχι ως εργάτες, αλλά ως φοιτητές και επιχειρηματίες, και έχουν μείνει ως ένα κομμάτι της Αυστρίας, ανερχόμενοι σήμερα σε 5.000, από τους οποίους οι 3.000 έχουν την αυστριακή υπηκοότητα.

Η εφημερίδα σημειώνει, πως η επαφή υπάρχει όμως και με τον «Ελληνα» της γειτονιάς, δηλαδή τα 80 ελληνικά εστιατόρια στην Αυστρία, τα 40 από αυτά στη Βιέννη, όπως και στις διακοπές, όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο Αυστριακοί πέρασαν το 2009 τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Παρατίθενται κατόπιν ιστορικά στοιχεία για την πρώτη εμφάνιση Ελλήνων στην Αυστρία ήδη από τον Μεσαίωνα και τον 17ο αιώνα, ως έμποροι και τραπεζίτες, αφήνοντας τη σφραγίδα τους στο κέντρο της Βιέννης, ειδικότερα στην περιοχή Φλάισμαρκτ με την ελληνική εκκλησία και την Οδό Ελλήνων ή τα Μέγαρα Σίνα και Δούμπα.

Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα στατιστικά στοιχεία ως προς το έλλειμμα και τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ολόκληρη σελίδα είναι αφιερωμένη στις σχετικές τοποθετήσεις και απόψεις τεσσάρων Ελλήνων της Αυστρίας, ενός φοιτητή, μιας υπαλλήλου, ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου και ενός ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου.

Μια, επίσης, ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας «Κουρίρ», αναφέρεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους κερδοσκόπους, καθώς και στις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ παρατίθενται και σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ηδη, στο φύλλο, του Σαββάτου στις (15.05.10), η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει μακρά συνέντευξη του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, αφιερωμένη σχεδόν στο σύνολό της στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρούτσας διαβεβαίωνε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και πως η Ελλάδα θέλει να αποκαταστήσει τη χαμένη στο παρελθόν, αξιοπιστία της, ενώ επισήμαινε τη γενική διαπίστωση ότι αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν να κάνουν μόνον με την Ελλάδα, αλλά με το κοινό νόμισμα και πως οι επιθέσεις στρέφονταν κατά του ευρώ και όχι μόνον κατά της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (του Δ. Δημητρακούδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.