8.5.10

Για κυβέρνηση συνασπισμού στην Βρετανία

   Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία σύμπηξης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς--ώστε το κόμμα να διαχειριστεί την εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.


    Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια στέρεα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

    Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.

    Παράγοντες των "αγορών", που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την "ταχεία και αποφασιστική" μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

    Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν πειστικά το Εργατικό κόμμα. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς χθες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι θα εξετάσει μια "συμφωνία" μαζί τους.

    Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι σπάνιες στη Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θα στηρίζουν σε προγραμματική βάση μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

    Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος --οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009--, στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών-Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να έχουν πλειοψηφία στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία έχει 650 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.