16.5.10

Συνέντευξη Στρος Καν στο «Έθνος της Κυριακής»

   Πεπεισμένος ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφ. «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Δηλώνει μάλιστα, πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των πολιτών και πως αν ήταν και ο ίδιος μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, αν οι Έλληνες «θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα».

    Ο κ. Στρος Καν υπεραμύνεται των στελεχών του ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί. Ο γιατρός δίνει φάρμακο και εμείς σάς δίνουμε χρήματα και σας λέμε ότι πρέπει ν΄αλλάξετε τη συμπεριφορά σας» και εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει» να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς «είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει» αφού «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξηγεί πως «μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχει σίγουρα ένα πρόβλημα στη διατηρησιμότητα χρέους στις περισσότερες χώρες, όχι μόνον στην Ελλάδα» και προσθέτει: «Η Ελλάδα είναι μία σημαντική περίπτωση, επειδή ήδη ξεκινήσατε με ένα τεράστιο χρέος, ενώ άλλες χώρες ξεκίνησαν με μικρότερο. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει παντού».

    Σημειώνει πως το ΔΝΤ παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή «επειδή η Ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα» και πως το όλο εγχείρημα πήρε μήνες και μήνες. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό», λεει. Υποστηρίζει δε πως το ΔΝΤ ζήτησε εξαρχής «μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα, λιγότερο οδυνηρό» και πως έγιναν προσπάθειες να δανείσουν όλοι με επιτόκιο ίδιο με αυτό του ΔΝΤ, «αλλά δεν πετύχαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.