13.5.10

Η Βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού

 Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού "θα διαρκέσει" γιατί τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν είναι ενωμένα με "έναν κοινό στόχο", δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φιλελεύθερος Δημοκράτης, Νικ Κλεγκ.


    Κατά την πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ , οι δύο νέοι 43χρονοι ηγέτες της χώρας έφτασαν μαζί, στάθηκαν δίπλα-δίπλα και έδειχναν ισότιμοι σαν μέλη ενός οργάνου απόλυτα δικέφαλου.

    Πρώτος μίλησε ο κ. Κάμερον το κόμμα του οποίου κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία και αναγκάστηκε να συμπράξει με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προσφέροντάς τους πέντε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, "μια ενέργεια που δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο".

    "Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η Βρετανία, όπως "διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας, υποστήριξη των στρατευμάτων μας στο εξωτερικό, επίθεση στην κρίση ελλείμματος, αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος για μια κοινωνία πιο ακέραιη", τόνισε ο κ. Κάμερον.

    Ο διάδοχος του Εργατικού κ. Μπράουν ανέφερε: "Αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε μια μέρα γιατί καμία κυβέρνηση της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετώπισε μια οικονομική κατάσταση τόσο καταστροφική".

    Αλλα ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι για τον κ. Κάμερον, όπως ανέφερε, η αρχή "μιας νέας πολιτικής όπου το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το προσωπικό".

    "Μέχρι τώρα ήμασταν αντίπαλοι, και τώρα θα είμαστε σύμμαχοι και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για τη νέα πολιτική", που θα ακολουθηθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κλεγκ σε μια ομιλία που δεν διέφερε καθόλου από αυτήν του κ. Κάμερον.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κλεγκ τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός πήρε "πολλά ρίσκα" γιατί όπως επισήμανε τα δύο κόμματά τους έχουν τελείως διαφορετικές ιδεολογίες.

    Οι πρώτοι υπουργοί

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον αφιερώνει την πρώτη του ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να θέσει σε παράταξη μάχης την κυβέρνηση συνασπισμού, με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων να καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

    Ο Λίαμ Φοξ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, ο οποίος αναμενόταν να αναλάβει οικονομικό υπουργείο. Και οι τρεις προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν συνολικά πέντε υπουργικές θέσεις, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους που επιτρέπει τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Από την πλευρά του Συντηρητικού Κόμματος, επίσης έχουν επιβεβαιωθεί η θέση του υπουργού Οικονομικών που θα ανατεθεί στον Τζορτζ Οσμπορν και του υπουργού Εξωτερικών που θα καταλάβει ο ευρωσκεπτικιστής Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Εξάλλου, ο υπεύθυνος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για οικονομικά θέματα Βινς Κέιμπλ ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου, Καινοτομιών και Επιδεξιοτήτων, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

    Ακόμα ένας βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα αναλάβει ένα σημαντικό οικονομικό υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Λόους, υπεύθυνο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την εκπαίδευση, ο οποίος θα είναι ο νέος υφυπουργός Οικονομικών στο πλάι του Τζορτζ Όσμπορν.

    "Οχι" στο ευρώ

    Η Βρετανία δεν θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, όσο διάστημα διαρκεί η κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε από τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, σύμφωνα με τη συμφωνία που έκαναν τα δύο κόμματα και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι "το πιο επείγον πρόβλημα" που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τις τράπεζες και να εξετάσει το ενδεχόμενο διαχωρισμού των τραπεζών σε επενδυτικές και τράπεζες λιανικής.

    Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες τις δημόσιες δαπάνες για το 2010-2011.

    Παράλληλα προτείνει να οριστεί για τη βουλή μία πάγια πενταετής θητεία, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.