10.5.10

Ευρωλίγκα: Έχασε στον τελικό ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έπεσε από τον πύργο του Αϊφελ... Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων του τελικού του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στο Παρίσι και η ανώτερη Μπαρτσελόνα νίκησε με 86-68, κατακτώντας, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, το πρωτάθλημα Ευρώπης.


Με τα μεγάλα αστέρια των «ερυθρολεύκων», Τσίλντρες και Κλέιζα, να είναι μπλοκαρισμένα από την καταπληκτική άμυνα των Ισπανών, με την άμυνα της ελληνικής ομάδας να... μπάζει από παντού, η εξέλιξη ήταν δεδομένη. Η Μπαρτσελόνα, με ηγέτη τον Ναβάρο, είχε τον απόλυτο έλεγχο του τελικού, καθ' όλη τη διάρκεια του, και δίκαια έφθασε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Τα δεκάλεπτα:
28-19, 47-36, 64-50, 86-68.
Στο πρώτο 10λεπτο οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά, αλλά σιγά-σιγά η Μπαρτσελόνα άρχισε να εκμεταλλεύεται τα λάθη στην άμυνα του Ολυμπιακού και να «χτίζει» μια μικρή διαφορά. Ναβάρο και Τεόντοσιτς ήταν οι πρωταγωνιστές στο διάστημα αυτό, ενώ η ισπανική ομάδα έφθασε να προηγείται με 17-13 και τον Σέρβο γκαρντ των «ερυθρολεύκων» να ζητά αλλαγή, δείχνοντας επηρεασμένος από την γαστρεντερίτιδα, που τον ταλαιπώρησε τα τελευταία 24ωρα.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη συνέχισε να είναι επιπόλαια στην άμυνα και οι «μπλαουγκράνα» ανέβασαν τη διαφορά σε 24-13 και να κλείνουν, με 8/12 δίποντα και τον Μάικλ να φτάνει τους 10 πόντους, το πρώτο 10λεπτο με 28-19.

Στο δεύτερο 10λεπτο ο κόουτς του Ολυμπιακού ξεκίνησε με άμυνα ζώνης, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη και να κλείσει τους διαδρόμους στους Ισπανούς, αλλά η επινόηση του δεν έφερε αποτελέσματα. Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση και να κρατά σταθερά το προβάδισμα. Μπουρούσης και Βούισιτς πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, αλλά με τους Τσίλντρες και Κλέιζα, όμως πάντα μπλοκαρισμένους, οι Καταλανοί συνέχισαν να συντηρούν την διαφορά (35-28).

Δύο λεπτά πριν το τέλος του 10λεπτου οι Ισπανοί συνέχισαν να... εκθέτουν την αντίπαλη άμυνα (43-32) και το πρώτο ημίχρονο να βρίσκει τον Ολυμπιακό να προσπαθεί στην επίθεση, αλλά να μην μπορεί στην άμυνα να κλείσει τους διαδρόμους (47-36). Σε αυτό το διάστημα σίγησε ο Μάικλ, αλλά πήρε μπρος ο Ναβάρο και η Μπαρτσελόνα έδειχνε να κρατά τον έλεγχο του τελικού.

Στο τρίτο 10λεπτο ο Γιαννάκης έριξε στον αγώνα τους Πεν και Μπέβερλι και στα πρώτα λεπτά η άμυνα του Ολυμπιακού έδειχνε να σταθεροποιείται και να μειώνει το σκορ σε 47-40. Οι Πειραιώτες έδειχναν να βελτιώνονται και να μειώνουν ακόμη περισσότερο το σκορ (52-47), αλλά η συνέχεια ήταν κακή για την ομάδα του Γιαννάκη, καθώς η Μπαρτσελόνα αντεπιτέθηκε, έκοψε την φόρα των «ερυθρολεύκων» και με ένα σερί 8-0, ανέβασαν και πάλι την διαφορά στους 13 πόντους (60-47) και να κλείνει την περίοδο με 64-50.

Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός ήταν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς είχε μπροστά του την διαφορά των 14 πόντων. Το άγχος ήταν εμφανές στις κινήσεις των παικτών του Γιαννάκη και η Μπαρτσελόνα, με ενισχυμένη ψυχολογία, συνέχισε να κρατά μακριά από το καλάθι τα αστέρια του Ολυμπιακού (Τσίλντρες και Κλέιζα) και ταυτόχρονα έκανε τις σωστές επιλογές στην επίθεση, φθάνοντας την διαφορά στο 33' στο 68-52!

Τα δευτερόλεπτα περνούσαν και η Μπαρτσελόνα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα. Ο Γιαννάκης έκανε αλλαγές επί αλλαγών, αλλά το σκηνικό δεν άλλαζε, με την ισπανική ομάδα να κρατά τα ηνία και τα αστέρια του Ολυμπιακού να... πελαγοδρούν, απογοητεύοντας τους έξι χιλιάδες φιλάθλους τους, που είχαν κερδίσει από την αρχή την μάχη στις κερκίδες του «Μπερσί». Στο 35' το σκορ έφθασε στο 71-54, στο 37' 75-59 και από εκεί και πέρα η ζυγαριά του τελικού είχε γείρει οριστικά προς την πλευρά της διάσημης ισπανικής ομάδας, η οποία πανηγύρισε, τελικά, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Διαιτητές ήταν ο Λιθουανός Ρομουάλντας Μπραζάουσκας, ο Ισραηλινός Σάμουελ Μπαχάρ και ο Γάλλος Νταβίντ Σαμπόν.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ):
Μπαζίλε 6 (2), Ρούμπιο 9 (1), Ναβάρο 21 (4), Βάσκεθ 6, Ν’ Ντονγκ 7, Μόρις 8 (1), Σάδα 7 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Μάικλ 14 (2), Γκριμάου.
Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 12 (6/6δ, 3ασ), Πεν, Τσίλντρες 15 (3/5τρ, 6ρ), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1τρ, 5ρ), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1τρ), Μαυροκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (2τρ, 3ασ), Σχορτσανίτης 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.