13.5.10

Τρεις παραλίες αποδίδονται στους Αθηναίους

 Στην απόδοση, άμεσα, τριών παραλιών στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με την κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου "Φαντασία" στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.


    "Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας 2 χιλιόμετρα ώστε σε δεκαπέντε μέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες - τις οποίες κι εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες - και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα εισιτήριο", δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ.

    Η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο Φαντασία μέχρι το Ακρωτήρι και, στη συνέχεια, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο. Η διάνοιξη αφορά την αφαίρεση όλων των εμποδίων (κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμέντινοι όγκοι που από την παραλία μπαίνουν στη θάλασσα). Στο υπουργείο, επιτροπές μελετούν τη μικρής κλίμακας ανάπλαση της περιοχής για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι ενώ μεγάλο μέρος της διαχείρισης και καθαριότητας της παραλίας θα αναλάβουν οι δήμοι. "Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που είναι στη Γλυφάδα", πρόσθεσε η Τ. Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή ενέργεια έρχεται να απαντήσει στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων χρήσεων στην περιοχή, επιλέγοντας την οδό της δράσης αντί της οδού των εξαγγελιών.

    Η Τ. Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων απαιτεούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης για την οποία υπάρχουν μισθωτήρια ή συμβόλαια, η υπουργός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή: "υπάρχει χώρος που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα, άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα".

    Υπενθύμισε την ύπαρξη προεδρικού διατάγματος, υπογεγραμμένου από την Βάσω Παπανδρέου το 2004, το οποίο παραμένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό, καθώς η προβλεπόμενη από αυτό επιτροπή, στην οποία θα εμπλακούν πολλοί φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, δεν λειτούργησε ποτέ. Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης αυτής της επιτροπής συνεργάζεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΚΑ με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, είπε η υπουργός,

    Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε κατεδάφιση του Ακρωτηρίου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, η υπουργός είπε ότι "όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.