2.5.10

Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα από τον Κόλπο του Μεξικού

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, η οποία έχει πληγεί από την διαρροή πετρελαίου, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.



    Στις 26 Απριλίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυπτε έκταση περίπου 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στις 29 Απριλίου 9.000, επισήμανε ο Χανς Γκρέιμπερ,ερευνητής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο οποίος μελέτησε δορυφορικές εικόνες που έφτασε σε ειδικό κέντρο του πανεπιστημίου.

    "Η πετρελαιοκηλίδα μεγαλώνει συνέχεια, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από όσο είχαμε υπολογίσει", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ προειδοποιεί ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι δυνατόν να αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή.

    "Η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί μόνο τους βάλτους και τους ψαρότοπους, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, της χειρότερης εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

    Πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, δήλωσε η ακτοφυλακή και διεύθυνση της British Petroleum, που εκμεταλλευόταν την πλωτή εξέδρα.

    Ομάδες ειδικών με πλοία και αεροπλάνα, συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά διαλυτικά, ενώ άλλες ομάδες βρίσκονται στις παραλίες που απειλούνται, έτοιμες να αρχίσουν την επιχείρηση καθαρισμού.

    Πλωτά φράγματα μήκους 84 χιλιομέτρων έχουν τοποθετηθεί και περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο ανακατεμένο με νερό έχουν αντληθεί μέχρι τώρα.

    Άλλες δύο πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον κόλπο διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας και η μία εκκενώθηκε.

    Οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν την εκτροπή ενός τμήματος των υδάτων του Μισσισιπή, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, προς τους βάλτους με στόχο να απωθήσουν την πετρελαιοκηλίδα.

    Στο μεταξύ η BP συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει η διαρροή, εξήγησε ο εκπρόσωπός της Τζον Κάρι. Τέσσερα υποβρύχια μηχανήματα προσπαθούν να κλείσουν την βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής, χωρίς επιτυχία προς το παρόν. "Δεν γνωρίζουμε γιατί η βαλβίδα αυτή δεν ενεργοποιείται", παραδέχτηκε ο ίδιος.

    Η BP κατασκευάζει επίσης ένα τεράστιο "καπάκι" βάρους 70 τόνων για να τοποθετήσει στον πυθμένα ώστε να κλείσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής, μια εργασία που θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Τέλος, η εταιρία άρχισε το Σάββατο να τρυπά τα βοηθητικά πηγάδια για να μειώσει την πίεση ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει ένα ειδικό κάλυμμα που θα κλείσει την πετρελαιοπηγή. Η επιχείρηση αυτή θα κρατήσει 30 ως 90 ημέρες, δήλωσε ο Κάρι.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, 1.900 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι με 300 σκάφη και αεροπλάνα βρίσκονται στον τόπο της καταστροφής.

    Η ακτοφυλακή εκτιμά πως η διαρροή πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια λίτρα να χύνονται στη θάλασσα κάθε ημέρα, αντί 800.000 που υπολογίζονται σήμερα, γράφει η εφημερίδα The Mobile Press-Register.

    Για τον Μαρκ Φλέγκελ εκπρόσωπο της Greenpeace που βρίσκεται από χθες στην Λουιζιάνα, η κατάσταση αυτή "μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη". "Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν πολύ λίγο πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι το περισσότερο θα καταλήξει στους βάλτους απειλώντας τα πουλιά και τις θαλάσσιες χελώνες", επισήμανε.

    Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τον περιορισμό της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας αποφάσισαν, προληπτικά, τη διακοπή της παραγωγής σε δύο εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και την εκκένωση μιας άλλης.

    Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η παραγωγή στις δύο εξέδρες άντλησης δεν έγιναν γνωστοί.

    Η έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου και η βύθιση στις 22 του μηνός πλατφόρμας ύστερα από έκρηξη, έχουν προκαλέσει τη διαρροή τουλάχιστον 800.000 λίτρων αργού πετρελαίου ημερησίως από πετρελαιοπηγή που βρίσκεται σε βάθος 1.800 μέτρων και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν.

    Αμέσως μετά τις εκρήξεις αυτές, οι ομοσπονδιακές αρχές ζήτησαν να ελεγχθούν όλες οι εξέδρες άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού.

    «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν σταματήσει η διαρροή»

    Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα είναι πιθανό να φτάσει στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού "κάποια στιγμή" και η συνεχιζόμενη υποθαλάσσια διαρροή θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Αλεν.

    "Υπάρχει πολύ πετρέλαιο, είναι λογικό να υποθέτουμε πως θα επηρεάσει την ακτογραμμή", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Το ερώτημα είναι πού και πότε", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή έχει δεσμευτεί από την αρχή ότι θα βρει λύση στο πρόβλημα, τόνισε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζον Μπρέναν.

    "Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν σταματήσει η διαρροή", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μέχρι τώρα η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στα πλοία που πλέουν στον ποταμό Μισσισιπή και στα λιμάνια του κόλπου, επισήμανε ο Αλεν, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και αυτό, συμπλήρωσε.

    Ο ίδιος είπε, τέλος, πως η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει προκαλέσει την διακοπή της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.