16.5.10

Η Μέρκελ προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι έρχονται δύσκολοι καιροί

   Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε σήμερα τους συμπατριώτες της ότι έρχονται δύσκολοι καιροί καθώς το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος του.


    "Τις ερχόμενες εβδομάδες θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε από πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε", είπε η Μέρκελ μιλώντας στο Μόναχο σε μια θρησκευτική συγκέντρωση. Στην ομιλία της, που είχε ως θέμα "Ελπίδα σε αβέβαιους καιρούς", η καγκελάριος υποστήριξε ότι επί πολλές δεκαετίες η Γερμανία ζούσε υπερβαίνοντας τα μέσα που διέθετε.

    Για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2011-15, τόνισε.

    Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το υψηλότερο χρέος της, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από το 1949. Το Συμβούλιο Γερμανικών Πόλεων ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ελλείμματα των δήμων και των κοινοτήτων θα σπάσουν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας μέχρι και τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και ζήτησε να μην αυξηθούν οι δαπάνες τα επόμενα τρία χρόνια.

    "Κανένας τομέας δεν θα αποκλειστεί", τόνισε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες. Σημείωσε ότι θα εξεταστούν πολλές κρατικές επιχορηγήσεις "συμπεριλαμβανομένων και προσφιλών προγραμμάτων μας". Ως παράδειγμα, είπε ότι αξίζει να εξεταστεί κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

    Ταυτόχρονα, η καγκελάριος υπερασπίστηκε το μηχανισμό προστασίας των μελών της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Τόνισε δε ότι η Γερμανία αξίζει να αγωνιστεί για την Ευρώπη και το ευρώ-- παραπέμποντας στις γερμανικές εξαγωγές--αλλά και για την ευκολία των μετακινήσεων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Σας παρακαλώ να θυμάστε πάντα ότι θα ήμασταν πολύ πιο άσχημα χωρίς την Ευρώπη", τόνισε

    Η Μέρκελ, που είναι κόρη ενός προτεστάντη ιερέα, συμμετείχε στην Ημέρα των Οικουμενικών Εκκλησιών που οργανώθηκε στο Μόναχο και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συζητήσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και εορταστικά γεύματα. Στις πενθήμερες εκδηλώσεις αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά 300.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.