10.5.10

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του.


    Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

    "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

    "Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του ``πόθεν έσχες`` των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

    "Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως "η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή".

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

    Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Ζήτησα τη σημερινή συνάντηση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή παρουσία του και τη συμβολή του στις συζητήσεις μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στο οποίο συμμετείχαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας.

    Πρώτα όμως έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού από τη μια μεριά, αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης και προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι και πάλι δικαιωθήκαμε με τις αποφάσεις που πήραμε και την Παρασκευή και χθες, καθώς λέγαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο μηχανισμός μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το οποίο, όμως, απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες.

    Είναι κρίμα που η κα Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν σήμερα απόντες, εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μια Ελλάδα διαφορετική που αξίζει στον Ελληνισμό, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς είπε ότι θα κάνει δηλώσεις από τα γραφεία της ΝΔ.

2 σχόλια:

  1. Φοβερά υποκριτική συζήτηση, δήθεν ο Παπούλιας τους μάλωσε και οι υπεύθυνοι της καταστροφής αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους ... εαυτούς τους!! Τι κωμωδία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς φίλε μου. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καταστρέφεται και αυτοί δεν κατάφεραν να πάρουν μία κοινή απόφαση έστω σε ένα θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.