17.5.10

Φόβοι για γενικευμένη οικονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο

Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο θα αναζητήσουν στις 17 και 18 Μαϊου   οι υπουργοί των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ισχυρές πιέσεις προς την Ισπανία και Προτογαλία για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Στα συμβούλια θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.
Την Τρίτη (18-5-10) στο Εκοφίν, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds), γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίζει τον πανικό που παρατηρήθηκε την Παρασκευή στα χρηματιστήρια, όπως και την πτώση του ευρώ, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα France-Soir.
"Οι διακυμάνσεις που είδαμε την Παρασκευή στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια είναι απότομες διακυμάνσεις με εξαιρετικά περιορισμένη ένταση. Δίνω επομένως πολύ περιορισμένη σημασία σε αυτές τις διακυμάνσεις", σημείωσε αφού είχε ήδη υποβαθμίσει την πτώση αυτή από την Παρασκευή.
Στο ίδιο πνεύμα η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ευρώ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Οκτωβρίου του 2008, "δεν κινδυνεύει" και υπογράμμισε ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης έδειξαν συλλογικά αποφασιστικότητα "να σώσουν το ευρώ" και "θέλουν να υπερασπιστούν το νόμισμά τους".
"Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται γι'αυτό", σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούν περισσότερο από ποτέ έναν κεντρικό άξονα".
Εφεξής, οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν "να οριστικοποιήσουν πολύ γρήγορα το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης", προσέθεσε μιλώντας για το σχέδιο σταθεροποίησης της ευρωζώνης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή.
Το σχέδιο νόμου για το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και "πριν από το τέλος του Μαΐου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο", διευκρίνισε η Λαγκάρντ.
"Τα δύο άλλα κεφάλαια τα οποία αναμένουμε, είναι, από τη μία πλευρά, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δημοσιονομική σταθεροποίηση των χωρών που είναι πιο εύθραυστες, από την άλλη πλευρά η χρηματοπιστωτική ρύθμιση στη ζώνη του ευρώ", συνέχισε, τασσόμενη υπέρ μιας "οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες μέσω της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση "εξαιρετικά ισχυρών μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική τους δέσμευση". "Είναι μια καλή απάντηση στους αναλυτές και στις αγορές", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.