19.5.10

Ελεύθερες οι μετακινήσεις οπαδών τη νέα περίοδο με αυστηρές ποινές για επεισόδια

«Πράσινο φως» στις μετακινήσεις οπαδών τη νέα περίοδο άναψε μετά τη σημερινή συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό τον κ. Μπιτσαξή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος κατά την αποχώρησή του δήλωσε: «Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει χωρίς απαγορεύσεις και οι ομάδες θα έχουν την αντικειμενική ευθύνη των οπαδών τους», ενώ προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και της Σούπερ Λίγκας, Νικόλας Πατέρας.
Η συνάντηση για το νέο πειθαρχικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε υπό τον Παναγιώτη Μπιτσαξή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και παρόντες ήταν, εκπροσωπώντας την Σούπερ Λίγκα οι κ.κ Νικόλας Πατέρας, Πατρίκ Κομνηνός και Γιώργος Μποροβήλος. Το παρών εκ μέρους της ΕΠΟ έδωσε ο πρόεδρος, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Θεόδωρος Κουρίδης, ενώ εκεί βρέθηκαν και οι Γιώργος Λούβαρης και Κώστας Πηλαδάκης.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι ΠΑΕ δια του προεδρείου της Σουπερ Λιγκας που συμμετείχε στη σύσκεψη συμφώνησαν στην αυστηροποίηση των ποινών, πετυχαίνοντας μια ελάχιστη ελάφρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, σε επεισόδια ευρείας κλίμακας, θα επιβάλλεται:

Πρόστιμο 150-300 χιλιάδες ευρώ, 1-2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα μηδενίζεται.
Στην πρώτη υποτροπή θα επιβάλλεται πρόστιμο 300-500 χιλιάδες ευρώ, 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση μετακίνησης για το υπόλοιπο της σεζόν.
Σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής του αγώνα λόγω των επεισοδίων, θα επιβάλλεται μηδενισμός και αφαίρεση τριών βαθμών.
Στη δεύτερη υποτροπή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500-600 χιλιάδες, τιμωρία έως 4 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση μετακινήσεων μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά και σε ολόκληρη τη διάρκεια της επόμενης.
Σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής ισχύουν τα ίδια με την πρώτη υποτροπή.

Οι ομάδες πέτυχαν να μην έχουν αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια που γίνονται μακριά από το γήπεδο, θα υπάρχει όμως η δυνατότητα από ΓΓΑ και ΕΛ.ΑΣ να αποφασίζουν την αναβολή ενός αγώνα χωρίς επιπτώσεις για τις ομάδες. Επίσης, πέτυχαν να μην υπάρχει μηδενισμός και αφαίρεση βαθμών εάν ένα ματς έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Τη διακοπή ή την αναβολή ενός αγώνα θα μπορούν να την αποφασίζει επιτροπή που θα αποτελείται από την ΕΛ.ΑΣ, τις δύο ΠΑΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Παράλληλα θεσμοθετείται Εισαγγελέας ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ, ο οποίος και θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πειθαρχικές διώξεις, ακόμα και για γεγονότα που δεν θα αναφέρονται στα φύλλα αγώνα.

Όπως τονίστηκε από τον Γενικό Γραμμετέα. Αθλητισμού, ο ορισμός των επεισοδίων ευρείας κλίμακας είναι ο εξής: τα γεγονότα για τα οποία απαιτούνται επιχειρησιακά μέτρα πέρα των ήδη ληφθέντων, καθώς επίσης όταν υπάρχει σοβαρή σωματική βλάβη είτε εκτεταμένη φθορά ξένης περιουσίας. Στην περίπτωση που η Πολιτεία διαπιστώσει ότι δεν χαρακτηρίζονται τα επεισόδια όπως πρέπει, θα επιβάλλονται ποινές προς τις διοργανώτριες αρχές.
Να σημειωθεί ότι ξεκαθαρίστηκε ότι από τη στιγμή που οι ποινές ψηφιστούν στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, αυτομάτως θα επανέλθει η χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ προς τη Σούπερ Λίγκα, ορίζοντας όμως ρήτρες βίας στις ισχύουσες συμβάσεις.
Ο Παναγιώτης Μπιτσαξής δήλωσε : «Κάναμε ένα βήμα μπροστά. Με απόφαση της ΕΠΟ και τη σύμφωνη γνώμη της Σούπερ Λιγκας, αυστηροποιείται ο πειθαρχικός κώδικας και θεσπίζεται η αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια ευρείας κλίμακας. Για πρώτη φορά οι κυρώσεις θα είναι ανάλογες με την έκταση των επεισοδίων. Η μετακίνηση των φιλάθλων θα γίνεται κανονικά με τις ομάδες να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Στην ομάδα όμως που κάνει επεισόδια θα προβλέπεται και απαγόρευση των μετακινήσεων,
Σχετικά με την υπόθεση των ύποπτων αγώνων, ο γενικός γραμματέας είπε πως «εάν η ροή των φακέλων της UEFA συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα και να αφαιρέσουμε από τα κουπόνια του στοιχήματος τα παιχνίδια μια ολόκληρης κατηγορίας».
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος είπε: « Η ομοσπονδία έχει αποφασίσει να βρει λύσεις στο θέμα της βίας. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα και θα τις θέσουμε προς έγκριση την επόμενη Τρίτη στο Δ.Σ».

Κατά την αποχώρησή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας τόνισε:

«Συζητήσαμε τεχνικές λεπτομέρειες του νέου πειθαρχικού Δικαίου της ΕΠΟ που θα συνοψίζει τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας . Ο καθένας πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά για να έχουμε ένα ήσυχο πρωτάθλημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους για τα θέματα βίας και πιστεύω πως θα βρεθεί λύση που θα αποδέχονται και οι ομάδες.
Το τελικό πειθαρχικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου θα είναι πολύ πιο αυστηρό, αλλά και ρεαλιστικό. Θα υπάρξουν αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και σε αφαιρέσεις βαθμών των ομάδων.
Η αστυνομία θα κάνει πιο καλά τη δουλειά της. Θα συλλαμβάνουμε και θα τιμωρούμε. Όσο για την επιχορήγηση μέσω του ΟΠΑΠ, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτούμε ένα προϊόν που συνδέεται με βία. Το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει χωρίς απαγορεύσεις μετακινήσεων και οι ομάδες θα έχουν την αντικειμενική ευθύνη των οπαδών τους. Το αυτοδιοίκητο σταματά εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.