14.5.10

Μέτρα λιτότητας σε Πορτογαλία και Ισπανία



    Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει στόχο το έτος 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, αναγγέλλοντας και μία νέα δέσμη μέτρων λιτότητας στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Σόκρατες ανέφερε ταυτοχρόνως ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της--ποσοστό βελτιωμένο εν σχέσει με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%, μετά από το "ιστορικό" έλλειμμα 9,4% με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009.

    Αναγγέλθηκε επίσημα από τον κ. Σόκρατες ότι και η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της και, παράλληλα, "θα αυξηθούν πολλές κατηγορίες φόρων". Παραδείγματος χάρη, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν πάραυτα, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του.

    Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο "τζίρος" των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

    "Όλα αυτά είναι θεμελιώδη μέτρα υποστήριξης της εθνικής μας οικονομίας", υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός αναγγέλλοντας αυτά τα οικονομικά μέτρα.

    Ας υπενθυμιστεί ότι αναλόγως δραστικά οικονομικά και φορολογικά μέτρα υιοθέτησε κι η ισπανική κυβέρνηση, που επιχειρεί να περιστείλει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το τρέχον 9,4% του ΑΕΠ της.

    Αντιδράσεις εργαζομένων στην Ισπανία

    Η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, του UGT, κήρυξε γενική απεργία για τις 2 Ιουνίου στο δημόσιο τομέα, σε διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

    Η Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών (FSP) του UGT καλεί σε ανακοίνωσή της "όλους τους δημόσιους υπαλλήλους σε διάφορους τομείς της χώρας, από τον τομέα της υγείας, της παιδείας και τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών ως τα δημαρχεία και τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους δημόσιους οργανισμούς, σε γενική απεργία στις 2 Ιουνίου".

    Επίσης καλεί σε διαδηλώσεις στις 20 Μαΐου "κατά των μέτρων" που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως την περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011.

    Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων της Ισπανίας απέκλεισαν προς το παρόν τη διενέργεια γενικής απεργίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι υποστηρίζουν την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.