17.5.10

Τριμερής συμφωνία μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας για ανταλλαγή ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο

   Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σήμερα στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.

   Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.
   Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του Βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   "Η συμφωνία ανταλλαγής, την οποία υπέγραψε σήμερα το Ιράν, δείχνει ότι η Τεχεράνη θέλει να υιοθετήσει μία εποικοδομητική προσέγγιση... Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για νέες κυρώσεις και πιέσεις", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
   Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ δήλωσε ότι "η συμφωνία αυτή δείχνει πως υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις".
   "Πρέπει να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ιράν, τη διεθνή κοινότητα και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, που είναι βασικός συνομιλητής της Τεχεράνης στο θέμα των πυρηνικών), επισήμανε ο Αμορίμ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ και επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή "αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί για ειρηνική χρήση την πυρηνική τεχνολογία και τον εμπλουτισμό ουρανίου".
   "Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα είναι ο τόπος που θα αποθηκευτεί το ελαφρώς εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στον Τύπο.
   "Θα ενημερώσουμε εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα της ανταλλαγής είναι 1.200 κιλά", ιρανικού εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου, πρόσθεσε.
   "Η ΙΑΕΑ θα ενημερώσει την ομάδα της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την προσφορά αυτή", πρόσθεσε.
   "Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο" των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της προσφοράς αυτής που έχει στόχο να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
   "Το Ιράν αποδεχόμενο την τουρκική και τη βραζιλιάνικη προσφορά έδειξε την θετική βούλησή του. Στο εξής το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των χωρών της Δύσης και η ομάδα της Βιέννης πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά συνεργασίας με το Ιράν", δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ.
   Σύμφωνα με την προσφορά που είχε γίνει, το Ιράν έπρεπε να στείλει στη Ρωσία 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του για να λάβει σε αντάλλαγμα υψηλά εμπλουτισμένο καύσιμο, παρασκευασμένο στη Γαλλία.
   Ωστόσο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη προσφορά ζητώντας η ανταλλαγή να γίνει ταυτόχρονα ή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, στο ιρανικό έδαφος.
   Σήμερα η Τεχεράνη δέχεται να γίνει η ανταλλαγή στην Τουρκία.
   "Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να δεχτεί την προσφορά αυτή", πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.
   "Ο τόπος της αποθήκευσης του ιρανικού ουρανίου θα είναι στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Ιράν και της ΙΑΕΑ", πρόσθεσε.
   Αν οι μεγάλες δυνάμεις δεχτούν την προσφορά αυτή, "το Ιράν θα στείλει σε διάστημα ενός μηνός 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στην Τουρκία", πρόσθεσε.
   Ανησυχία εκφράζουν ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, ΙΑΕΑ
   H συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη "δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.
   Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε σήμερα ίσως "αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", εάν οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά, αλλά "αυτό δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
   Στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει σε σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Χιλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε: "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της".
   Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη τρεις φορές επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.
   Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία.
   Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε "διαφάνεια" στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
   Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μία λύση στο θέμα του (ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν) TRR, δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.
   Στη Βιένη, ένας δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.