20.5.10

Απαγόρευση από τη Γερμανία του "short selling"

Αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και εντάσεις στην Ε.Ε. προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων και μετοχών των μεγάλων τραπεζών από επενδυτές, οι οποίοι δεν κατέχουν τους σχετικούς τίτλους.
Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μονομερώς - χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε - και έπεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Financial Times" ως κεραυνός εν αιθρία στα αμερικανικά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πτώση των δεικτών τους μεγαλύτερη από 1%.

Στην πτώση των αμερικανικών δεικτών συνέβαλε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η νέα νομοθεσία που προωθεί η Κυβέρνηση Ομπάμα για την αυστηρότερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με την απαγόρευση των τραπεζών να επενδύουν τα διαθέσιμα από καταθέσεις των πελατών τους για να κάνουν επενδύσεις σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα δομημένα ομόλογα ή τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. Η απαγόρευση της Γερμανίας στις συναλλαγές short selling, όπως αποκαλούνται στη χρηματιστηριακή αργκό, εντάσσεται στην πολιτική της Κυβέρνησης της κυρίας Μέρκελ για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων των κεφαλαίων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για "επιθέσεις" στα κρατικά ομόλογα των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αξιολογήθηκε αρνητικά από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να κινούνται σήμερα έντονα πτωτικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται κοντά στο 2%. Τη διαφωνία της με την απόφαση της Γερμανίας εξέφρασε και η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο, όπως είπε, να ζητηθεί η άποψη των αντίστοιχων Κυβερνήσεων. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ τήρησε αποστάσεις από τη γερμανική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν ήταν συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.