2.5.10

Αυτοκίνητο-βόμβα στην Times Square



   Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη εκκένωσε το βράδι του Σαββάτου τμήματα της πλατείας των Τάιμς μετά την ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου που περιείχε εκρηκτικά στην πολυσύχναστη συνοικία του Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία της πόλης για τον "άμεσο χειρισμό" του συμβάντος.

    "Ο πρόεδρος εξήρε τον άμεσο τρόπο δράσης της αστυνομίας και ζήτησε από τον Τζον Μπρέναν (κορυφαίο σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας) να ενημερώσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη. Ο Τζον Μπρέναν, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσει να ενημερώνει τον πρόεδρο για τις εξελίξεις της έρευνας", τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Θα μπορούσε να προκαλέσει "ένα ιδιαίτερα αιματηρό γεγονός", δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    "Είχαμε μεγάλη τύχη ν΄αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αιματηρό γεγονός", τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος πρόεσθεσε ότι "δεν έχουμε ιδέα ποιός το έκανε και γιατί".

    "Η υπηρεσία πυροτεχνουργών επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό", τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η βόμβα ήταν αυτοσχέδια.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέιμοντ Κέλι, τόνισε ότι προπάνιο, βενζίνη και ηλεκτρικά καλώδια βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη συνοικία Μανχάταν.

    Για "τρομοκρατική ενέργεια" μίλησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον. "Ευτυχώς, κανένας δεν τραυματίσθηκε", τόνισε ο Πάτερσον σύμφωνα με τον οποίων, η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί τώρα στην προσαγωγή των ενόχων στη δικαιοσύνη γι΄αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια.

    Νωρίτερα, αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το περιστατικό δεν συνιστά "τρομοκρατική απειλή", και η αστυνομία της Νέας Υόρκης φέρεται να πρότεινε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Ο εκπρόσωπος του FBI Ρίτσαρντ Κόλκο είπε νωρίτερα ότι ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα "αντέδρασε" στο συμβάν από κοινού με την αστυνομία.

    Σύμφωνα με πυροτεχνουργό τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα The New York Times, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος και χρησιμοποιούσε τρεις κυλίνδρους με προπάνιο, δύο δοχεία με βενζίνη και κάποια "σκόνη", αλλά η λειτουργία του μηχανισμού πυροδότησης "απέτυχε".

    Ο Κέβιν Μπάρι, πρώην επιτηρητής του τμήματος εξουδετέρωσης βομβών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, εκτίμησε ότι εάν λειτουργούσε, ο μηχανισμός "θα προκαλούσε μάλλον έναν εμπρησμό", παρά μια ισχυρή έκρηξη", σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Τα εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν περίπου στις 18:30 το Σάββατο από έφιππο αστυνομικό που είχε ένα κουτί από το οποίο έβγαινε καπνός στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου Nissan Pathfinder, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι υπήρχαν εκρηκτικά στο όχημα, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό το κίνητρο του ανθρώπου ο οποίος φέρεται να το εγκατέλειψε στο σημείο και να έφυγε "τρέχοντας".

    Το 2009, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι απέτρεψαν απόπειρα επίθεσης στο σύστημα συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.