20.6.10

Εκλογές στην Πολωνία μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Απριλίου

Άνοιξαν σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα [07:00 ώρα Ελλάδας] οι κάλπες για τις εκλογές στην Πολωνία, που διεξάγονται κατ' ανάγκη στη χώρα λόγω του θανάτου, στο αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Απριλίου στο Σμολένσκ, του συντηρητικού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και αρκετών μελών της κυβέρνησής του.


Ο "ευρωσκεπτικιστής" δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, είναι ανάμεσα στους 10 υποψηφίους και ένας από τους δύο επικρατέστερους, με τον δεύτερο να είναι ο 58χρονος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

Ο τελευταίος, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, φέρεται να είναι ο πιθανότερος νικητής, αν και δε θεωρείται βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα γίνει την 4η Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα βοηθήσει στη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα καθορίσει τον τόνο στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Μόσχα.

Η εκλογική μάχη θεωρείται η πιο παράξενη στην μετακομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται μετά το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και πολλών μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ελιτ σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, τον Απρίλιο.


Τα περίπου 26.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.