13.6.10

Οι ταινίες της εβδομάδας από 11-06-2010

STREETDANCE 3D

Είναι η πρώτη ταινία με θέμα τον χορό, που γυρίζεται σε 3D καθώς και η πρώτη βρετανική τρισδιάστατη ταινία.Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Μαξ Γκίβα - Ντάνια Πασκίνι και παίζουν οι Σαρλότ Ράμπλινγκ, Ρίτσαρντ Γουίνσορ, Ιζαμπέλα- Ρέιτσελ ΜακΝτάουαλ , Γκάμπι- Χιούγκο Κορτές, Έλεανορ Μπρον, Πάτρικ Μπαλαντί, Νίκολα Μπέρλεϊ, Κρις Γουίλσον, Τζορτζ Σάμπσον


Υπόθεση: Η Κάρλι (Νικόλα Μπαρλέι) είναι μιά χαρισματική χορεύτρια Street Dance.Μαζί με τον φίλο της Τζέι και το συγκρότημά τους έχουν καταφέρει να προκριθούν στους τελικούς του πρωταθλήματος Street Dance της Αγγλίας.Η ανατροπή όμως γίνεται όταν η Κάρλι , χωρίζει με το Τζέϊ , ο οποίος φεύγει και απο το στγκρότημα. Για μιά στιγμή τα όνειρα της ομάδας φαίνεται να σβήνουν αλλά η Κάρλι πρέπει να δείξει τις ικανότητες της και να τους οδηγήσει στη νίκη. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν χάνουν και τον χώρο που χρησιμοποιούσαν για τις πρόβες τους.Τη λύση θα δώσει η ιδιοκτήτρια της σχολής μπαλέτου Ελένα (Σάρλοτ Ράμπλινγκ), εντυπωσιασμένη από τους ενθουσιώδεις και παρορμητικούς χορευτές Streetdance.

Η προσφορά είναι η εξής: Θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο της Ακαδημίας Μπαλέτου αλλά θα πρέπει να συνεργαστούν με τους κλασικούς χορευτές. Με αυτόν τον τρόπο η Ελένα ελπίζει ότι οι μαθητές της θα υιοθετήσουν το πάθος και την ένταση των συναδέλφων τους, πριν την ακρόαση της Βασιλικής Ακαδημίας Μπαλέτου. Η πολιτισμική σύγκρουση είναι δεδομένη καθώς οι χορευτές της Ελένα μετά από τόσα χρόνια κλασικής προπόνησης δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα ενώ και η Κάρλι δυσανασχετεί με το στημένο στυλ των κλασικών χορευτών. Σταδιακά οι τελευταίοι θα αρχίσουν να εκτιμούν τις χορευτικές κινήσεις των συναδέλφων τους, και η Κάρλι θα ερωτευτεί τον κορυφαίο χορευτή Τόμας (Ρίτσαρντ Γουίνσορ). Θα μπορέσουν οι δύο ομάδες να συνεργαστούν αρμονικά μέχρι το πρωτάθλημα Street Dance και την ακρόαση της Βασιλικής Ακαδημίας;

Η μουσική όπως είναι φυσικό ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του έργου. Μια πλειάδα καλλιτεχνών της βρετανικής R&B σκηνής, επιστρατεύτηκε για να δώσει ο καθένας το στίγμα του στα τραγούδια που θα αποτελούσαν το σάουντρακ. Ndubz, Tinchy Stryder, Wylie, Chipmunk είναι μερικά από τα ονόματα αυτά ενώ προστέθηκαν και οι παραγωγοί Terri/ Si, LP & JC (Lloyd Perrin, Jordan Crisp) Michael “Mickey J” Asante για να γράψουν κάποια από τα τραγούδια της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί και το όνομα του Έλτον Τζον, του κορυφαίου της βρετανικής ποπ μουσικής σκηνής, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Chipmunk σε ένα τραγούδι που ακούγεται στην ταινία. Το σάουντρακ της ταινίας (N-Dubz, Chipmunk, Cheryl Cole, Pixie Lott, Tinie Tempah) θα κυκλοφορήσει από την Universal Records.

Τα κοστούμια της ταινίας έπρεπε να ταιριάζουν με το στυλ του χορού και να είναι άνετα στις κινήσεις των χορευτών. Επίσης έπρεπε να αντικατοπτρίζουν τις πολιτισμικές διαφορές των δύο ομάδων. Φόρμες, φαρδιά παντελόνια, καπέλα και τεράστια αθλητικά παπούτσια αποτελούν τα ρούχα των χορευτών street dance ενώ οι χορευτές κλασικού μπαλέτου είναι πιο απλοί και εκλεκτικοί αλλά αλλάζουν προτιμήσεις στα ρούχα σιγά σιγά καθώς επηρεάζονται από την άλλη ομάδα. Οι ηθοποιοί και χορευτές λάτρεψαν πραγματικά τα ρούχα και θέλησαν να υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο ντυσίματος και στη προσωπική τους ζωή. «Τα αθλητικά Adidas που φοράω στην ταινία είναι εκπληκτικά και ελπίζω να τα κρατήσω και μετά», λέει ο Σάμπσον. Η καθηγήτρια κλασικού χορού, Ελένα κάνει την διαφορά με το ιδιαίτερα εκλεκτικό ντύσιμό της. Η δυσκολία που αντιμετώπισε ο ενδυματολόγος της ταινίας Άντριου Κοξ είναι ότι έπρεπε να κάνει τους ηθοποιούς να μοιάζουν με χορευτές και επίσης να εναρμονίσει τους χορευτές με τον ρόλο που κλήθηκαν να υποδυθούν.

Ο παραγωγός Τζέιμς Ρίτσαρντσον της Vertigo Films θέλησε να κάνει μια νεανική ταινία που δείχνει την θετική πλευρά της ζωής και όχι συμμορίες και ναρκωτικά. Οι αμερικανικές ταινίες χορού Flashdance, Dirty Dancing, Footloose τον επηρέασαν και σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα για μια βρετανική ανάλογη ταινία. Έτσι στράφηκε στην παραδοσιακή χορευτική σκηνή του κλασικού μπαλέτου και στην μοντέρνα σκηνή του street dance καθώς και στην πολιτισμική σύγκρουση των δύο ομάδων. Το τηλεοπτικό σόου Britain's Got Talent του έδωσε την ευκαιρία να βρει τους κατάλληλους πρωταγωνιστές της ταινίας και στη συνέχεια ανέθεσε στη σεναριογράφο Τζέιν Ίνγκλις να «χτίσει» τους χαρακτήρες. Αυτό έγινε μέσα σε 8 μήνες.


KILLERS

Κωμωδία με θέμα την αγάπη , το γάμο και τα παραλειπόμενα του.Σκηνοθέτης ο Ρόμπερτ Λούκετιτς , ενώ παίζουν οι Κάθριν Χάιλ, Άστον Κάτσερ


Η Τζεν Κόρνφελντ (Κάθριν Χάιγκλ) νοιώθει ότι δε θα ξαναερωτευτεί ποτέ μετά τον πρόσφατο και ξαφνικό χωρισμό της, έχει πάρει απόφαση ότι αυτό το κεφάλαιο της ζωής της έχει κλείσει. Οταν, όμως, αποφασίζει με δυσκολία να ακολουθήσει τους γονείς στη Νίκαια θα γνωρίσει τον άντρα των ονείρων της, τον όμορφο, γοητευτικό κι αρρενωπό Σπένσερ Εϊμς (Αστον Κούτσερ). Τρία χρόνια αργότερα, εκείνη κι ο Σπένσερ παντρεύονται και ζουν την ιδανική ζωή στα προάστια. Τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα των τριακοστών γενεθλίων του Σπένσερ, όταν οι ... σφαίρες αρχίζουν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Όλα εξηγούνται όταν αποκαλύπτεται το μυστικό που Σπένσερ "ξέχασε" να της αναφέρει : Ότι είναι ένας διεθνής υπερκατάσκοπος , ένας πληρωμένος δολοφόνος! Ο τέλειος κόσμος της Τζέν έχει έρθει τα πάνω-κάτω. Οι σφαίρες γύρω της "κάνουν χορό" , ενώ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους γείτονες , τα πεθερικά της και την αγωνία της τι άλλο τις έχει κρύψει ο Σπένσερ....


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ-HEARTBREAKER

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία , όπου σε 2 μήνες προβολής την είδαν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι και βρέθηκε στο Νο 2 της χρονιάς στο γαλλικό box office για το 2010.

Με σκηνοθέτη τον Πασκάλ Σομέλ και ηθοποιούς τους Ρομέν Ντιρί, Βανέσα Παραντί, Ζιλί Φεριέ, Φρανσουά Ντεμιέν , το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Άλεξ Λιπί.Το Επάγγελμα του : Καρδιοκατακτητής και μέθοδος του, η ... αποπλάνηση!Νέος, γύρω στα 30, ωραίος και ακαταμάχητος , δεν μπορεί να του αντισταθεί καμμία γυναίκα .Με την αδελφή του και το γαμπρό του , έχουν ιδρύσει μία ιδιότυπη εταιρία:Αναλαμβάνει να χωρίζει απο τους συντρόφους , τις γυναίκες που είναι ... δυστυχισμένες. Άλλωστε ο Αλεξ έχει και "επαγγελματική ηθική".

Τα επαγγελματικά του όπλα: Η αποπλάνηση, το ψέμα, η υποκριτική, το θράσος, το λέγειν.

Οι γυναίκες που αναλαμβάνει να γοητεύει πέφτουν σαν τις... μύγες. Μέσα στα δέκα χρόνια που ασχολείται με αυτή τη δουλειά, δεν απέτυχε ποτέ του σε αποστολή. Είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να πετύχει το στόχο του: μεταμφιέζεται, μιλάει πολλές γλώσσες, χορεύει σαν θεός, μαγειρεύει σαν σεφ και άλλα πολλά. Η εταιρεία όμως, που ίδρυσε με την αδερφή του και τον γαμπρό του είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η "επιχείρηση Ζουλιέτ" έρχεται πάνω στην ώρα για να ξαναγεμίσει το ταμείο.

Η "γυναίκα-στόχος" ονομάζεται Ζουλιέτ και είναι μια νεαρή,ελεύθερη και ανεξάρτητη κληρονόμος. Σε δέκα μέρες πρόκειται να παντρευτεί έναν γοητευτικό νεαρό που αγαπάει όσο τίποτα στον κόσμο. Δέκα μέρες για μια "επικίνδυνη" αποστολή-αποπλάνηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο καρδιοκατακτητής μας θα ανακαλύψει ότι στον έρωτα δεν υπάρχει "τέλειο σχέδιο".



ΜΙΝΤΕΛΟ - ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ - MINDELO - ATRAS DO HORIZONTE


Ντοκυμαντέρ του Αλέξη Τσάφα που καταγράφει τη σύγχρονη κουλτούρα των κρεολών του Πράσινου Ακρωτηρίου και παρουσιάζει τη καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πολιτισμική τους ιδιαιτρότητα, από τις δυσκολίες που προκαλεί το άγονο ηφαιστειογενές περιβάλλον και από την απομόνωση που επιβάλλει ο ωκεανός που τους περιβάλλει.

Το Μιντέλο (Mindelo) είναι η μικρή πόλη – λιμάνι του νησιού Σάο Βισέντε (Sao Vicente) που βρίσκεται κρυμμένο στην καρδιά του Ατλαντικού και είναι ένα από τα δέκα ηφαιστιογενή νησιά που αποτελούν τη χώρα του Πράσινου Ακρωτηρίου (Cabo Verde).
Τα νησιά αυτά ήταν ακατοίκητα μέχρι τον εποικισμό τους από πορτογάλους κατά το 16ο αιώνα. Οι σημερινοί κάτοικοι, αποτέλεσμα της ανάμιξης ευρωπαίων εποίκων με αφρικανούς σκλάβους, δημιούργησαν μια δική τους μικτή πολιτισμική ταυτότητα.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει το δύσκολο δρόμο της παρουσίασης της διαδρομής του τόπου μέσα στο χρόνο χωρίς αφήγηση και συνεντεύξεις ενώ παράλληλα ο κινηματογραφικός φακός κινείται ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και τις φαβέλες, στα θέατρα και τις φάμπρικες, στα γήπεδα και τα σούπερ μάρκετ, ακολουθεί τους ψαράδες και τους ναυτικούς, καταγράφει απλές καθημερινές στιγμές της ζωής των κατοίκων αλλά και τα σημαντικότερα ετήσια πολιτιστικά δρώμενα με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.

Να τι λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης :

« Η ανάθεση της σκηνοθεσίας ενός ντοκιμαντέρ-πορτραίτου του Μιντέλο από τις Αρχές του τόπου, εκτός από μεγάλη τιμή υπήρξε για μένα και μια μεγάλη πρόκληση.
Η πρόθεση μου εξ αρχής ήταν να αποφύγω τις φόρμες ενός τηλεοπτικού ή φολκλορικού ντοκιμαντέρ, πολύ δε περισσότερο ενός τουριστικού.
Στηριζόμενος στις εμπειρίες από τη δεκαετή διαμονή μου στη χώρα αλλά και στους ντόπιους συνεργάτες μου, κυρίως στο σεναριογράφο της ταινίας Fonseca Soares, προσπάθησα να προσεγγίσω το θέμα με την ευαισθησία που εμπνέει η ίδια η ζωή εκεί.»


ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ -DIAL M FOR MURDER

Κλασσική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τους Γκρέις Κέλι, Ρέι Μίλαντ, Ρόμπερτ Κάμινγκς, Τζον Γουίλιαμς .Επανέκδοση της κόπιας του 1954, διαχρονικά παραμένει ένα αριστούργημα . Ένας πρωταθλητής του τένις σχεδιάζει να δολοφονήσει τη γυναίκα του για να την κληρονομήσει.Υπάρχει όμως τέλειος φόνος;Ο Χίτσκοκ βασισμένος στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρέντερικ Κνότ παραδίδει μαθήματα μοντάζ εσωτερικού χώρου και καταγράφει με "χειρουργική" ακρίβεια σχέσεις και εσωτερικές σκέψεις με ηρωες ένα ζευγάρι που δεν αγαπιέται πια, τον εραστή της γυναίκας κι ένα πτώμα που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να χρεωθεί για να επέλθει η κάθαρση.

Για την ιστορία Χίτσοκ προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 (Ρεβέκκα), το 1942 (Υποψίες), το 1945 (Η σωσίβια λέμβος/Ναυάγιο) το 1946 (Νύχτα αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλός μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δε το κέρδισε ποτέ.Προτιμούσε πάντα τις ξανθές πρωταγωνίστριες. Οι πιο διάσημες ηθοποιοί που σκηνοθέτησε ήταν η Τζόαν Φοντέιν, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Γκρέις Κέλι, η Κιμ Νόβακ, η Τζάνετ Λι, η Εύα Μαρί Σεντ, η Βέρα Μάιλς και η Τίπι Χέντρεν.


ΑΡΣΕΝΙΚΟ, ΘΗΛΥΚΟ -MASCULIN FEMININ

Επανέκδοση του 1966 με σκηνοθέτη τον Ζαν Λικ Γκοντάρ και ηθοποιούς τους Ζαν Πιερ Λεό, Σάντλα Γκόγια. Με την ιδιαίτερη ματιά του μεγάλου σκηνοθέτη η ταινία εστιάζει στους νέους της Γαλλίας του 1960, στις πολιτικές τους απόψεις, στην καθημερινή τους ζωή και στο σεξ.Πρωταγωνιστές της ταινίας ο Πωλ (Jean-Pierre Leaud), που αποσύρθηκε από τον στρατό, η σύντροφός του Ματίλντ (Chantla Goya), που ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια, οι φίλοι και συνεργάτες τους, ένα ατελείωτο γαϊτανάκι ανθρώπινων σχέσεων, σε ένα περιγραφικό δοκίμιο για τον έρωτα. Όλη η ουσία της ταινίας περικλείεται σε μια πρόταση: «Τα παιδιά του Μαρξ και της coca-cola είναι το θέμα αυτής της ταινίας.»


2 Ή 3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ - 2 OR 3 THINGS I KNOW ABOUT HER

Μία ακόμη ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ με τους Μαρίνα Βλαντί, Τζόζεφ Γκέραρντ, Άνι Ντιπερέ, επανέκδοση της κόπιας του 1967.

Ο Γκοντάρ παρακολουθεί τον φακό του σε δυο γυναίκες, την Παρί (Juliette Janson) και την ηθοποιό που την υποδύεται, την Marina Vlady. Ένα μοναδικό δράμα που δίνει έμφαση στις- δίχως αισθήματα- ζωές συνηθισμένων ανθρώπων στο Παρίσι της
δεκαετίας του '60, όπου οι μικροαστικές οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν με μικρά εισοδήματα. Η πορνεία, είναι άλλος ένας τρόπος να κερδίζουν χρήματα ενώ παράλληλα έχουν παραιτηθεί και μένουν απαθείς στους εφιάλτες του Βιετνάμ και του επερχόμενου ατομικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.