16.6.10

Δεύτερη αποστολή "Στολίσκος Ελευθερίας Νο2" για τη Γάζα

   Την "ακλόνητη θέληση" να συνεχίσουν επ' αόριστον τις ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα έως ότου υποχρεωθεί το Ισραήλ να λύσει τον αποκλεισμό, διατύπωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ειρηνιστές που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία "Στολίσκος της Ελευθερίας" - τα πλοία, δηλαδή, που επιχείρησαν να μεταφέρουν πρόσφατα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.


    Η συνέντευξη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βρετανού ευρωβουλευτή των Εργατικών Ρίτσαρντ Χόγουιτ.

    Ο Γάλλος Κάχελ Μάζεν, μέλος της οργάνωσης "Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη λήξη του αποκλεισμού της Γάζας", εξήγησε ότι είναι ήδη σχεδόν έτοιμη η δεύτερη αποστολή "Στολίσκος Ελευθερίας Νο2".

    Η νηοπομπή προβλέπεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και ήδη είναι έτοιμα έξι πλοία με συμμετοχή ατόμων από όλη την Ευρώπη.

    Ο Γάλλος ακτιβιστής τόνισε ότι είναι ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο και προσκαλούν όλα τα άτομα που θα ήθελαν να διαπιστώσουν το είδος των αγαθών που θα μεταφερθούν, να τα ελέγξουν πριν από την αποστολή.

    "Ο αποκλεισμός", πρόσθεσε, "είναι ακόμα χειρότερος από τον πόλεμο, γιατί σκοτώνει τους ανθρώπους σιγά-σιγά, μαρτυρικά. Εχουμε ήδη 700 νεκρούς λόγω ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης ή διατροφής".

    Σύμφωνα με τον κ. Μάζεν, υπάρχουν προτάσεις συμμετοχής για νέες αποστολές από όλον τον κόσμο.

    Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και δύο Ελληνες ειρηνιστές, ο πλοίαρχος του σκάφους "Σφενδόνη" Θεόδωρος Μπούκας και ο καθηγητής ΤΕΙ Βαγγέλης Πισσίας.

    Ο κ. Μπούκας αναφέρθηκε σε περιστατικά βιαιοτήτων εις βάρος μελών της αποστολής, από νεαρούς Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Νεαρά κορίτσια και αγόρια, είπε, κοιτούσαν με απάθεια ή γελούσαν σαν να έβλεπαν τηλεόραση.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα γενιά Ισραηλινών, σίγουρα θύματα της προπαγάνδας, που αύριο μπορούν να είναι επικίνδυνοι για τους ίδιους τους τούς εαυτούς και τη δική τους κοινωνία", πρόσθεσε.

    Ο Σουηδός ακτιβιστής της οργάνωσης "Ενα πλοίο για τη Γάζα" Ντρορ Φέιλερ ανέφερε ότι ο σουηδικός λαός υποστηρίζει την αποστολή, τη δε περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, και τα επτά κόμματα για πρώτη φορά άσκησαν κριτική στο Ισραήλ.

    "Η κοινωνία των πολιτών ώθησε τους πολιτικούς να τοποθετηθούν", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "θα χάσει το Ισραήλ ό,τι και εάν γίνει, εάν μας επιτεθούν, θα επανέλθουμε, εάν δεν μπορέσουμε να μπούμε στη Γάζα θα προσπαθήσουμε πολλές φορές έως ότου σπάσει ο κλοιός".

    Κατά τη σημερινή, απογευματινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, βαρόνη Αστον, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια, με θέμα: "Ισραηλινή στρατιωτική επιχείριση κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου και ο αποκλεισμός της Γάζας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.