17.6.10

Μουντιάλ 2010: Ελλάδα - Νιγηρία 2-1 (ιστορική νίκη της Εθνικής μας)

   Ιστορική θα μείνει η σημερινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατάκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφονέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου. Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιες όλες τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που νωρίτερα ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή. MVP της αναμέτρησης, όπως και εναντίον της Αργεντινής, αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας των Νιγηριανών Βίνσεντ Ενγεάμα.
   Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα και τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σημερινού αντίπαλου κατέστησαν τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, ουσιαστικά, αναγκαίες. Γνωρίζοντας ότι η δύναμη της Νιγηρίας βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και την επίθεσή της, ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο "συντηρητικό" αλλά και συμπαγές σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Παπαδόπουλο λίμπερο, πίσω από τους Κυργιάκο (είχε χρεωθεί τον Οντεμβίγκιε) και Παπασταθόπουλο (πάνω στον Αγεκμπένι). Να σημειωθεί ότι γα τον αμυντικό της Τζένοα ήταν η πρώτη συμμετοχή, καθώς δεν είχε πάρει χρόνο ούτε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας της Ελβετίας, ούτε στην πρεμιέρα με τους Νοτιοκορεάτες. Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές, ο Βύντρα κάλυπτε το δεξί αμυντικό άκρο αντί του Σεϊταρίδη, ο Σαλπιγγίδης είχε πάρει τη θέση του Χαριστέα και ο Καραγκούνης κινούνταν αριστερά, εκεί που εναντίον της Κορέας έπαιζε ο Σαμαράς.
   Ο αγώνας κυλούσε ανιαρός και μονότονος, με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ρισκάρουν. Ρυθμός δεν υπήρχε, φάσεις το ίδιο και ήταν φανερό ότι η όποια συγκίνηση μπορούσε να προέλθει στον αγώνα, θα ήταν από κάποιο λάθος. Ατυχώς για την εθνική το έκανε ο Τζόρβας στο 16΄, όταν ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από περίπου 30 μέτρα και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αν όμως η εκτίμηση του Τζόρβα ήταν λανθασμένη, η ενέργεια του Καϊτά αποδείχθηκε "εγκληματική" για την ομάδα του. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής χτύπησε στο 33ο λεπτό τον Τοροσίδη, σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό Όσκαρ Ρουίς Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντίπαλους αλλά και διαφοροποίησε εντελώς και την τακτική των δύο πάγκων. Ο Λάγκερμπακ έφερε τον Οντεμβίγκιε στη μεσαία γραμμή αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Αγεγκμπένι, ενώ ο Ρεχάγκελ "φόρτωσε" την αντίπαλη περιοχή με έναν τρίτο επιθετικό, περνώντας τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου. Η ροή του αγώνα είχε πλέον αλλάξει άρδην, με τους διεθνείς να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν δύο απανωτές, μεγάλες ευκαιρίες. Στο 39΄ ο πολύ καλός Νιγηριανός τερματοφύλακας αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη και στο 41΄ ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά. Τελικά, το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 44΄, όταν ο Κατσουράνης του γύρισε τη μπάλα κι αυτός με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.
   Η ελληνική ομάδα μπήκε με το ίδιο επιθετικό πνεύμα και στην επανάληψη, αφού ήταν πια αυτή που είχε το "μομέντουμ" του αγώνα. Στο 47΄ ο Καραγκούνης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος στη σέντρα του Βύντρα αλλά αστόχησε, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Τζόρβας απέκρουσε σε κόρνερ, με πολύ δύσκολη επέμβαση, την επικίνδυνη σέντρα του Ούτσε. Εν τω μεταξύ, ο Λάγκερμπακ με την έναρξη της επανάληψης είχε αντικαταστήσει τον Οντεμβίγκιε με έναν "καθαρό" μέσο, τον Ομπάσι. Η φάση του αγώνα καταγράφηκε στο 59ο λεπτό και μάλλον θα είναι το "χάι λάιτ" της διοργάνωσης: ο Γκέκας μόνος απέναντι στον Ενγεάμα σούταρε στα πόδια του και στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι Νιγηριανοί ο Τζόρβας έκανε μεγάλη απόκρουση στο πλασέ του Γιακούμπου, για να αστοχήσει από πλάγια δεξιά αλλά σε άδεια εστία ο Ομπάσι! Στο 68΄ ήταν και πάλι ο Ενγεάμα που με εκπληκτική απόκρουση πέταξε τη μπάλα κόρνερ στην κεφαλιά του Σαμαρά, όμως ο σπουδαίος Αφρικανός τερματοφύλακας , που όπως και στον αγώνα με την Αργεντινή έπαιζε μόνος του τους αντίπαλους επιθετικούς, δεν μπόρεσε να πράξει το ίδιο και στο 71ο λεπτό: ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Χάποελ Τελ Αβίβ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Τοροσίδης έκανε το 2-1. Στη συνέχεια είχαμε δύο καλά σουτ από τους Γιακούμπου (76΄, άουτ) και Καραγκούνη (77΄ απόκρουση Ενγεάμα) και στο 79΄ ο Σωτήρης Νίνης έγραψε την πρώτη παρουσία της καριέρας του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας ολοκληρώθηκε εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Φρι Στέιτ".
   Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
   Κόκκινη: 33΄ Καϊτά
   Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι
   Οι συνθέσεις:
   ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).
   ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε, 77' Αφολάμπι), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

  MVP ο Ενγιεάμα

Μπορεί η Ελλάδα να νίκησε 2-1 τη Νιγηρία για την 2η ημέρα του 2ου ομίλου του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και μπορεί ο Βίνσεντ Ενγιεάμα να φέρει ευθύνη στο 2ο γκολ, ωστόσο οι αποκρούσεις που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα τον ανέδειξαν σε MVP. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι και στο πρώτο ματς της Νιηγρίας, όπου επίσης η ομάδα του ηττήθηκε από την Αργεντινή (0-1), πάλι ο Ενγιεάμα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης.

 
--ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ--
 
   




   
ΕΛΛΑΔΑ                       ΝΙΓΗΡΙΑ



   
   2        Γκολ                1



   
  11        Σουτ στο τέρμα      4



   
  16        Αστοχα σουτ         6



   
  13        Φάουλ (κατά)       15



   
  11        Κόρνερ              3



   
   3        Οφσάιντ             1



   
   3        Κίτρινες            1



   
   0        Κόκκινες            1



   
  56%       Κατοχή μπάλας      44% 



   
            Θεατές: 31.593

    Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό
   Την ικανοποίησή του για τη νίκη της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ επί της Νιγηρίας εξέφρασε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
   "Τα παιδιά της εθνικής ποδοσφαίρου μας έκαναν υπερήφανους", δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ακόμη πως "ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπήρξαν τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναλαμπή για όλους μας". Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη για αυτή την επιτυχία τον ομοσπονδιακό τεχνικό Οτο Ρεχάγκελ, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Γιώργο Καραγκούνη αλλά και όλους τους παίκτες και ιδιαίτερα τους σκόρερ Βασίλη Τοροσίδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.