15.6.10

Μουντιάλ 2010: Ισοφάρισε στο 93' η Νέα Ζηλανδία

Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την -«πρωτάρα» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου- Σλοβακία, στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφόκενγκ» του Ρούστενμπουργκ. Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν με τον Βίτεκ στο 50΄ και οι Νεοζηλανδοί ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις (93΄) με τον Ριντ.

Το ματς ήταν μέσα στο «κλίμα» των άλλων αγώνων του Μουντιάλ. Δηλαδή, όχι ιδιαίτερα θεαματικό και με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η Σλοβακία ήταν πιο κινητική και διατήρησε την υπεροχή στο α΄ ημίχρονο, όμως, μόνο με κάποια σουτ επιχείρησε να γίνει απειλητική και με καλύτερο αυτό του Σέστακ στο 27΄, το οποίο πέρασε άουτ. Από τη δική της μεριά, η Νέα Ζηλανδία έφτασε μόνο μία φορά κοντά στο γκολ, όταν ο Σμελτζ βρέθηκε μέσα στην περιοχή σε θέση βολής, αλλά σούταρε άστοχα.
Η υπεροχή των Σλοβάκων καρποφόρησε με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Στο 50΄ και σε σέντρα του Σέστακ, ο Βίτεκ με κεφαλιά σημείωσε το πρώτο τέρμα της χώρας του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η συνέχεια ήταν ανάλογη του α΄ ημιχρόνου. Η Νέα Ζηλανδία έκανε κάποιες κινήσεις με στόχο την αποτροπή της ήττας, αλλά η Σλοβακία έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα και να κρατά εύκολα τη νίκη στα χέρια της. Όλα αυτά έως το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Λίγο νωρίτερα η Νέα Ζηλανδία πλησίασε στην ισοφάριση, αλλά η κεφαλιά του Σμελτζ από εξαιρετική θέση πέρασε άουτ. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σμελτζ σέντραρε και ο προωθημένος Ριντ με κεφαλιά ισοφάρισε προσφέροντας έτσι τον πρώτο βαθμό της χώρας του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Πλέον στον 6ο όμιλο υπάρχει η απόλυτη ισοβαθμία ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες, αφού με το ίδιο σκορ (1-1) έληξε και η χθεσινή αναμέτρηση της Ιταλίας με την Παραγουάη.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζέρομ Ντάμον (Νότια Αφρική)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Λόκχεντ, Ριντ - Στρμπα
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Ρίκι Χέρμπερτ): Πάστον, Ριντ, Βίτσελιτς (78΄ Κρίστι), Νέλσεν, Λόκχεντ, Σμιθ, Μπέρτος, Έλιοτ, Φάλον, Κίλεν (72΄ Γουντ), Σμελτζ.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Βλαντιμίρ Βάις): Μούχα, Ζάμπαβνικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Τσεχ, Στρμπα, Βάις (90+1΄ Κούτσκα), Χάμσικ, Γέντριζεκ, Βίτεκ (84΄ Στοχ), Σέστακ (81΄ Χολόσκο).
Μέχρι στιγμής, στους περισσότερους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδικνύεται ο σκόρερ. Η αναμέτρηση της Νέας Ζηλανδίας με τη Σλοβακία (1-1) δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Όμως πέρα από το γκολ που πέτυχε, είναι γεγονός πως ο Ρόμπερτ Βίτεκ ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης της Σλοβακίας, σίγουρα ο πιο τεχνίτης και ο άνθρωπος που ξεχώρισε ανάμεσα σε συμπαίκτες και αντιπάλους.
Τον πρώτο της βαθμό σε Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε σήμερα η Νέα Ζηλανδία. Με το γκολ του Ουίνστον Ριντ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα απέναντι στη Σλοβακία, για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ, οι "All Whites" πήραν το βαθμό της ισοπαλίας, που είναι και ο πρώτος τους στις συνολικά δύο συμμετοχές τους σε τελική φάση. Κατάφεραν μάλιστα να «βρουν» δίχτυα ακριβώς μετά από 28 χρόνια, αφού είχαν σκοράρει και στην ήττα με 5-2 από την Σκοτία (15/6/1982) για το Μουντιάλ της Ισπανίας. Οι Σάμερ και Γούντιν είχαν πετύχει τότε τα τέρματα των Νεοζηλανδών, οι οποίοι ωστόσο αποχαιρέτησαν πρόωρα τη διοργάνωση μετά και τις "βαριές" ήττες από Σοβιετική Ένωση (3-0) και Βραζιλία (4-0).
Για τον τρίτο μικρότερο σε ηλικία παίκτη της Νέας Ζηλανδίας, τον 21χρονο Ριντ (αγωνίζεται στην Μίντιλαντ) αυτό ήταν το πρώτο του τέρμα με τα χρώματα των "All Whites", σε συνολικά τέσσερις συμμετοχές.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
1 Γκολ 1
2 Σουτ στο τέρμα 3
6 Άστοχα σουτ 10
17 Φάουλ (κατά) 15
3 Κόρνερ 10
0 Οφσάιντ 1
2 Κίτρινες 1
0 Κόκκινες 0
52% Κατοχή μπάλας 48%
Θεατές: 23.871

Ιστορία έγραψε ο Ρόμπερτ Βίτεκ για τη Σλοβακία. Πέτυχε το μοναδικό τέρμα της ομάδας του απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, σε αγώνα για τον 6ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που είναι και το πρώτο της Σλοβακίας στην παρθενική της εμφάνιση στη διοργάνωση. Με το γκολ αυτό, ο άσος της Λιλ (το τελευταίο εξάμηνο αγωνίστηκε δανεικός στην Τουρκία με την Ανκαραγκουτσού) ανέβηκε και στη δεύτερη θέση των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Σλοβακίας, με 20 γκολ, δύο λιγότερα από τον Σίλαρντ Νέμεθ. Τρίτος στη λίστα βρίσκεται ο Μάρεκ Μίνταλ με 14 γκολ. Παράλληλα ο Βίτεκ, ο οποίος σημειωτέον στην προκριματική φάση του Μουντιάλ δεν είχε σημειώσει ούτε ένα τέρμα (!), έφτασε και τις 71 διεθνείς συμμετοχές και βρίσκεται δεύτερος στη σχετική λίστα. Πρώτος σε διεθνείς συμμετοχές είναι ο Μίροσλαβ Κάρχαν με 96.

Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της Σλοβακίας:
                                     ΤΕΡΜ. ΣΥΜΜ.
1. Σίλαρντ Νέμεθ           22         57
2. Ρόμπερτ Βίτεκ            20         71
3. Μάρεκ Μίνταλ           14         45
4. Μίροσλαβ Κάρχαν     13         96
5. Πέτερ Ντουμπόφσκι  12         33
6. Στάνισλαβ Σέστακ     11         32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.