16.6.10

Μουντιάλ 2010: Σημερινά αποτελέσματα

Ισπανία-Ελβετία 0-1

Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ως τώρα έκπληξη του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ελβετία νίκησε 1-0 την Ισπανία στο Ντέρμπαν, για τον 8ο όμιλο, αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στους "16". Το γκολ πέτυχε ο Ζέλσον Φερνάντες στο 52ο λεπτό.


Η υπεροχή της Ισπανίας δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε. Αυτό που χρειαζόταν ο Οτμαρ Χίτσφελντ, ήταν να "διαβάσει" όσο το δυνατόν καλύτερα τους πρωταθλητές Ευρώπης και παράλληλα να ελπίζει στη βοήθεια της τύχης. Πράγματι, οι Ελβετοί και άριστα προετοιμασμένοι παρουσιάστηκαν και τυχεροί στάθηκαν, αφου το πρώτο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στους "Φούριας Ρόχας". Ο Τσάβι δημιουργούσε, οι Βίγια και Σίλβα "σφυροκοπούσαν" από παντού, αλλά οι Ελβετοί άντεχαν, αφού το κεντρικό αμυντικό τους δίδυμο (παρά την πρόωρη απώλεια του Σεντέρος), είχε επιβλητική παρουσία, ενώ ο Ντιέγκο Μπενάλιο απέδειξε σε 2-3 περιπτώσεις πόσο σπουδαίος γκολκίπερ είναι.

Τι παραπάνω μπορούσε να περιμένει η ομάδα του Χίτσφελντ; Μία αμυντική αδράνεια των Ισπανών... Στο 52ο λεπτό ο Ντερντιγιόκ έφυγε στην "πλάτη" της ισπανικης άμυνας, ο Κασίγιας τον πρόλαβε με έξοδο, αλλά από τις κόντρες και την αναταραχή επωφελήθηκε ο Ζέλσον Φερνάντες, που από κοντά έστειλε τη μπάλα στην κενή εστία. Ηταν εμφανές ότι το γκολ αυτό "έκοψε τα πόδια" των πρωταθλητών Ευρώπης, που σπατάλησαν 10 λεπτά προσπαθώντας με μεγάλες μπαλιές και σέντρες να φτάσουν στην ισοφάριση. Στο 64΄ ο Ινιέστα με φαλτσαριστό σουτ ακινητοποίησε τον Μπενάλιο, όμως η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 70΄ ο Τσάμπι Αλόνσο με βολίδα έξω από την περιοχή, έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Η Ισπανία κυριαρχούσε και πάλι, καθώς οι αλλαγές του Ντελ Μπόσκε (Τόρες και Νάβας) έφερναν αποτέλεσμα. Ομως έλειπε το γκολ... Ενα γκολ που παραλίγο να σημειωθεί στην... άλλη εστία, όταν σε αντεπίθεση των Ελβετών ο Ντερντιγιόκ με εκπληκτική ατομική ενέργεια "χόρεψε" τον Πουγιόλ και τον Καπντεβίλα, πλάσαρε έξοχα τον Κασίγιας, όμως η μπάλα "σταμάτησε" στο δοκάρι στο 75΄!



Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Γκρίχτινγκ, Τσίγκλερ, Μπενάλιο, Γιακίν

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Σίλβα (63΄ Χεσούς Νάβας), Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Μπούσκετς (63΄ Τόρες), Ινιέστα (77΄ Πέδρο), Βίγια

ΕΛΒΕΤΙΑ (Οτμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Γκρίχτινγκ, Λιχτστάινερ, Σεντέρος (36΄ Φον Μπέργκεν), Τσίγκλερ, Μπαρνέτα (+90΄ Εγκιμαν), Ινλέρ, Ιγκέλ, Ζέλσον Φερνάντες, Ντερντιγιόκ (79΄ Γιακίν), Νκούφο

MVP ο Ζέλσον

Οι ψηφοφόροι (μέσω internet) για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στους αγώνες του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιβραβεύουν συνήθως μόνο τον σκόρερ της αναμέτρησης. Ετσι, ο Ζέλσον Φερνάντες αναδείχθηκε MVP στο ματς της Ελβετίας με την Ισπανία, καθώς χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, σκοράροντας στο 52ο λεπτό.


 
--ΔΗΛΩΣΕΙΣ--

ΒΙΘΕΝΤΕ ΝΤΕΛ ΜΠΟΣΚΕ (Προπονητής Ισπανίας): «Προσπαθήσαμε και με ορθόδοξο και με... ηρωικό τρόπο, αλλά δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Δεν ήταν η μέρα μας. Κυριαρχήσαμε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά το γκολ δεν ήλθε. Αυτή η ήττα σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε τους δύο επόμενους αγώνες μας, με Ονδούρα και Χιλή».

ΟΤΜΑΡ ΧΙΤΣΦΕΛΝΤ (Προπονητής Ελβετίας): «Είναι μία ιστορική νίκη. Δεν είχαμε κερδίσει τους Ισπανούς εδώ και 105 χρόνια! Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την επόμενη φάση, αλλά τώρα μας περιμένουν όλοι και πρέπει να δείξουμε προσοχή και συγκέντρωση. Εναντίον της Χιλής τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι».


--ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ--
 
   




   
ΙΣΠΑΝΙΑ                      ΕΛΒΕΤΙΑ



   
   0        Γκολ                1



   
   8        Σουτ στο τέρμα      3



   
  16        Αστοχα σουτ         5



   
   8        Φάουλ (κατά)       21



   
  12        Κόρνερ              3



   
   2        Οφσάιντ             1



   
   0        Κίτρινες            3



   
   0         Κόκκινες           0



   
  63%       Κατοχή μπάλας      37% 
 
Θεατές: 62.453 



ΟΝΔΟΥΡΑ - ΧΙΛΗ  1 - 0

«Με το δεξί» μπήκε η Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα επιβλήθηκε της Ονδούρας με 1-0, στο πλαίσιο της εναρκτήριας αναμέτρησης για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ, η οποία διεξήχθη στο «Μπομπέλα Στέιντιουμ» του Νέλσπρουιτ. Το «χρυσό» γκολ των Χιλιανών σημείωσε ο Μποσεζούρ στο 34΄.

Η Χιλή πίεσε από την αρχή για κάποιο γκολ και μόλις στο δεύτερο λεπτό το φάουλ του Φερνάντες πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια του Βαγιαντάρες. Οι παίκτες του Μαρσέλο Μπιέλσα συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς ωστόσο να σημειώσουν τη μεγάλη ευκαιρία, και τελικά κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε γκολ στο 34΄. Ο Βαλντίβια συνεργάστηκε με τον Ίσλα, ο τελευταίος έκανε τη συρτή σέντρα από δεξιά στην «καρδιά» της άμυνας της Ονδούρας και ο Μποσεζούρ έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα (0-1).
Στο 62΄ η Χιλή έχασε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της, καθώς το πλασέ του Σάντσες πέρασε λιγο έξω από το δεξί δοκάρι του Βαγιαντάρες, ο οποίος κράτησε την Ονδούρα στο παιχνίδι στο 64΄, όταν απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά-ψαράκι του Πόνσε. Ο τελευταίος δέχθηκε την μπάλα από την κεφαλιά-πάσα του Βιδάλ απέναντι από την εστία της Ονδούρας, αλλά δεν κατάφερε να «νικήσει» τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στο υπόλοιπο της αναμέτρησης δεν άλλαξε κάτι και η Χιλή πανηγύρισε τη νίκη με 1-0, την πρώτη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτός της Νότιας Αμερικής (σ.σ. είχαν προηγηθεί νίκες στην Ουρουγουάη το 1930, στη Βραζιλία το 1950 και στη Χιλή το 1962), ενώ ο Πάμπλο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Διαιτητής: Έντι Μάιλετ (Σεϊχέλες)
Κίτρινες κάρτες: Γουίλσον Παλάσιος - Καρμόνα, Φερνάντες
Οι συνθέσεις:
ΟΝΔΟΥΡΑ (Αλέξις Μεντόσα):
Βαγιαντάρες, Τσάβες, Φιγκερόα, Νούνιες (78΄ Μαρτίνες), Γουίλσον Παλάσιος, Παβόν (60΄ Γουέλκαμ), Εσπινόσα, Αλβάρες, Γκεβάρα (64΄ Τόμας), Ισαγκίρε, Μεντόσα.
ΧΙΛΗ (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μπράβο, Πόνσε, Ίσλα, Καρμόνα, Σάντσες, Βιδάλ (81΄ Κοντρέρας), Βαλντίβια (87΄ Γκονζάλες), Φερνάντες, Μποσεζούρ, Μέντελ, Μιγιάρ (52΄ Χάρα).

* Ο προπονητής της Ονδούρας, Ρεϊνάλντο Ρουέδα, δεν καθόταν στον πάγκο της ομάδας στη σημερινή αναμέτρηση, καθώς ήταν τιμωρημένος, με αποτέλεσμα να πάρει τη θέση του ο βοηθός του, Αλέξις Μεντόσα.

Ο «κανόνας», ο οποίος θέλει στους περισσότερους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης ο σκόρερ του αγώνα, εφαρμόστηκε και στην αναμέτρηση της Ονδούρας με τη Χιλή. Το συγκρότημα του Μαρσέλο Μπιέλσα πήρε τη νίκη με 1-0 και ο Ζαν Μποσεζούρ, ο οποίος παραβίασε την εστία της Ονδούρας στο 34΄, απέσπασε τον τίτλο του MVP.

ΟΝΔΟΥΡΑ ΧΙΛΗ
0 Γκολ 1
2 Σουτ στο τέρμα 5
5 Άστοχα σουτ 15
15 Φάουλ (κατά) 21
4 Κόρνερ 6
2 Οφσάιντ 4
1 Κίτρινες 2
0 Κόκκινες 0
44% Κατοχή μπάλας 56%
Θεατές: 32.664

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.