16.6.10

Μουντιάλ 2010: Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει αύριο τη Νιγηρία στο Μπλουμφοντέιν (πόλη των λουλουδιών)

Η ελληνική Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει αύριο στο στάδιο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφοντέιν τη Νιγηρία, στον δεύτερο αγώνα της για το Μουντιάλ 2010.

Η προϊστορία του εθνικού μας συγκροτήματος με τη Νιγηρία είναι δύο αγώνες, με απολογισμό μία ήττα με 2-0 (στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994) και μία νίκη το 1999 με το ίδιο σκορ, σε φιλική αναμέτρηση επί ελληνικού εδάφους.
Η αυριανή αναμέτρηση είναι κρίσιμη και αποτελεί πρόκληση για τη "γαλανόλευκη", η οποία αναζητά εναγωνίως τον πρώτο βαθμό και το πρώτο γκολ της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού μέχρι στιγμής έχει τέσσερις ήττες σε ισάριθμα ματς και παθητικό τερμάτων 0-12!
Πρέπει να αναφερθεί ότι η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά αφρικανικό συγκρότημα σε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης (είναι πάλι η Νιγηρία), και ότι η προϊστορία της με ομάδες της "Μαύρης Ηπείρου" δεν είναι θετική, αφού στα τελευταία πέντε ματς έχει μία νίκη, μία ισοπαλία και τρεις ήττες (παθητικό τερμάτων 3-8).
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι ο προπονητής του ελληνικού συγκροτήματος, Ότο Ρεχάγκελ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σουηδό τεχνικό της Νιγηρίας, Λαρς Λάγκερμπακ, για δεύτερη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια.
Στις 10 Ιουνίου 2008, ο Λάγκερμπακ ήταν προπονητής της Σουηδίας, η οποία νίκησε την Εθνική Ελλάδας με 2-0 στο απογοητευτικό ντεμπούτο της στο EURO 2008 στο Σάλτσμπουργκ. Τότε ο Ότο Ρεχάγκελ είχε δεχθεί τα πυρά των ΜΜΕ, αφού η "γαλανόλευκη" εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης παρατάχθηκε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (Κυργιάκο, Δέλλα και Άντζα) και μόνο έναν επιθετικό, τον Φάνη Γκέκα, που ήταν πολύ δύσκολο να προβληματίσει τον αντίπαλο.
Τον αγώνα θα διευθύνει ο 41χρονος Κολομβιανός δικηγόρος, Όσκαρ Χουλιάν Ρουίς Ακόστα, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια διαιτητών και ήταν παρών στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006, αλλά δεν έχει προϊστορία με το ελληνικό συγκρότημα.

Η προϊστορία:
01/07/1994 Ελλάδα-Νιγηρία 0-2 Μουντιάλ 1994 (στη Βοστώνη των ΗΠΑ)
(Φίνιντι 45+1΄, Αμοκάτσι 90+5΄)

13/11/1999 Ελλάδα-Νιγηρία 2-0 φιλικός στο Κιλκίς
(Μαχλάς 25΄, 61΄)


Το όνομα της πόλης που θα φιλοξενήσει τον δεύτερο αγώνα της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής σημαίνει "κρήνη από λουλούδια" στην ολλανδική γλώσσα (Bloemfontein), λόγω των εκτάσεων με τα τριαντάφυλλα που φύονται στην περιοχή. Η πραγματικότητα, όμως, δεν έχει να κάνει ούτε με τις ευωδιές των ρόδων, ούτε με ρομαντικούς περίπατους σε ολάνθιστους κήπους. Το Μπλουμφοντέιν είναι, διοικητικά, η μία από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής (Πρετόρια και Κέιπ Τάουν οι άλλες δύο), ενώ από το 1910 αποτελεί και τη δικαστική πρωτεύουσα της χώρας
Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται αρχικά ως οικισμός των Μπόερς (ή Αφρικάνερς) και των πρώτων Ολλανδών και γενικώς Ευρωπαίων αποίκων. Εν συνεχεία καταλήφθηκε από τους Βρετανούς και ιδρύθηκε επίσημα το 1846, από τον ταγματάρχη του βρετανικού στρατού Χένρι Ντάγκλας Γουόρντεν. Την περίοδο 1854-1902 ήταν πρωτεύουσα του κρατιδίου της Οράγγης, ενώ το 1890 ενώθηκε σιδηροδρομικά με το Κέιπ Τάουν. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε το 1899 η ομώνυμη Συνέλευση, όμως ήταν πλέον αργά για να εμποδιστεί το ξέσπασμα του πολέμου των Μπόερς. Στις 13 Μαρτίου 1900, κι ενώ μαινόταν ο πόλεμος, οι Βρετανοί κατέλαβαν την πόλη και έχτισαν στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σε αυτό μεταφέρθηκαν 45.000 γυναίκες και παιδιά, που μαζί με τους περίπου 17.000 μαύρους οι οποίοι σκοτώθηκαν εκεί, μνημονεύονται σε Εθνική επέτειο.
Γεωγραφικά, το Μπλουμφοντέιν βρίσκεται στην κεντρική Νότια Αφρική, υψούμενο στα 1.400 μέτρα στην επαρχία της Οράγγης. Λόγω του υψομέτρου του και της απόστασής του από τη θάλασσα, το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό. Αυτή την εποχή επικρατεί δριμύ ψύχος, με τη μέση θερμοκρασία τη διάρκεια της ημέρας να ανέρχεται σε 7-8°C και τη νύχτα να πέφτει έως και τους -10°C. Η πόλη είναι επίσης γνωστή με ένα δεύτερο όνομα, το Μανγκάουνγκ, που μεταφρασμένο σημαίνει "γη των τσίτα" και υπήρξε η γενέτειρα του διάσημου συγγραφέα Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, δημιουργού του παγκόσμιου μπεστ σέλερ "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".
Το στάδιο που θα φιλοξενήσει αύριο τον αγώνα Ελλάδα-Νιγηρία είναι το "Φρι Στέιτ", χωρητικότητας 48.000 θέσεων. Χτίστηκε το 1952 και ανακαινίστηκε το 2008, με τις εργασίες που έγιναν να περιλαμβάνουν -εκτός των υπόλοιπων- την κατασκευή και δεύτερου διαζώματος στην εξέδρα των επισήμων και βελτιώσεις στον φωτισμό, τους ηλεκτρονικούς πίνακες και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.