23.6.10

Συλλαλητήριο σήμερα 23 Ιουνίου από το ΠΑΜΕ - Απεργία στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά


   Συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στην αγωνιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Με κεντρικό σύνθημα "Καταργούν τη σύνταξη, την αποζημίωση, αυξάνουν το όριο απολύσεων, μειώνουν το μεροκάματο. Το έγκλημα δεν θα περάσει, να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο", οι διαδηλωτές, με μαχητικά συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις απερχόμενες αλλαγές, δηλώνοντας "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα πλούτη του κεφαλαιοκράτη".

    Η γραμματέας του ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κεντρικής επιτροπής, με δήλωσή της προέτρεψε σε "αντεπίθεση και πάλι για κοινωνική δικαιοσύνη".

    "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε η κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί στο λιμάνι είπε πως, παρακολουθώντας το πρωί δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια, είδε ότι υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί όπως τόνισε, "μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή. Όπως γνωστή ήταν και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση των δικαστηρίων".

    "Ποιοί ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο, ήταν άνθρωποι που στη μεγάλη πλειοψηφία είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Από τα στιγμιότυπα που είδα", σημείωσε η κα Παπαρήγα, "δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βέβαια γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από το πρωί για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς συνδικαλιστές των δύο σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων και δεν επιτρέπουν την είσοδο των επιβατών.

    Να σημειωθεί ότι η απεργία που είχαν κηρύξει τα δύο σωματεία για σήμερα κρίθηκε παράνομη χθες από το Πρωτοδικείο Πειραιά, αλλά τα σωματεία προχώρησαν στην απεργία.

    Τα σωματεία αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της ΄χωρας.

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ - Απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

    Συλλαλητήριο διοργανώνει και η ΑΔΕΔΥ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

    Τέλος, 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τρίτης αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωση ζητά να ανακληθούν "τα σκληρά και άδικα μέτρα που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, υποθηκεύουν το μέλλον, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ανατρέπουν οικογενειακούς προγραμματισμούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.