1.6.10

Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ

Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών.


Χθες το βράδυ, συνήλθε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε στο Συμβούλιο, ότι το Ισραήλ έχει "χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση" όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν σήμερα σε ειδική συνοδό μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Τετρακόσιοι ογδόντα άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.

Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο στρατός του Ισραήλ τονίζει πως τα βίαια επεισόδια εξερράγησαν όταν ακτιβιστές επιτέθηκαν στους πεζοναύτες, τραυματίζοντας επτά εξ αυτών και αφαιρώντας τα όπλα από άλλους δύο. Οι ισραηλινές αρχές τονίζουν πως περίπου 20 ακτιβιστές τραυματίσθηκαν. Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήσαν Τούρκοι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα. "Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί της Δευτέρας σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ακύρωσε τα σχέδιά του να συναντηθεί την Τρίτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και θα διέκοψε το ταξίδι του στον Καναδά για να επιστρέψει στο Ισραήλ, αναφέρεται σε επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την "πλήρη υποστήριξή" του προς τον ισραηλινό στρατό, αλλά και τη λύπη του για τον θάνατο των ξένων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες "αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους". Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τους επιβάτες της νηοπομπής ότι "ξεκίνησαν τις βιαιότητες".

Ο «στολίσκος της Ελευθερίας», μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Αρκετές εκατοντάδες 'Αραβες πολίτες του Ισραήλ κατέβηκαν ήδη από σήμερα στους δρόμους της Ναζαρέτ, της πρώτης αραβικής πόλης του Ισραήλ, για να καταγγείλουν την αιματηρή επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.