14.6.10

Κιργιστάν: Εθνική τραγωδία



   Στους 100 νεκρούς και στους 1.200 τραυματίες έφθασε ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις του τελευταίου 3ημέρου στα νότια του Κιργιστάν.

    Παράλληλα, 32.000 ενήλικοι και χιλιάδες παιδιά έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους στην περιοχή.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση των εθνοτικών βιαιοτήτων στο Κιργιζιστάν και ζήτησε μία συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση.

    Ο κ. Μπαν είναι "θορυβημένος από την ένταση των μαχών, την φύση της εθνοτικής βίας και τον αριθμό των θυμάτων και των εκτοπισμένων" δήλωσε εκπρόσωπος του.

    "Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ανθρωπιστικών αναγκών" προσθέτει η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε το Κιργιστάν να "αποκαταστήσει την τάξη το συντομότερο δυνατόν και να δώσει τέλος στην εθνοτική σύγκρουση" ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι "απαραίτητο να αποκατασταθεί η τάξη το συντομότερο δυνατόν" δήλωσε η εκπρόσωπος του, Ναταλία Τιμάκοβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην εθνοτική σύγκρουση που προκάλεσε πολλούς θανάτους και να διευθετηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση" πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι είναι εντελώς "συγκλονισμένες" μετά από τις εθνοτικές συγκρούσεις.

    "Ανησυχούμε πολύ από την φύση της βίας και λαμβάνουμε πληροφορίες για τρομακτικές βιαιότητες" δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στο Κιργιστάν Σεβερίν Σαπάζ.

    "Οι αρχές είναι εντελώς συγκλονισμένες, όπως και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης" πρόσθεσε η κ. Σαπάζ, που βρίσκεται στην Ος.

    Η Γερμανία κάλεσε τις αντίπαλες φατρίες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας.

    Στο μεταξύ, ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών έφθασε στο Κιργιστάν για να βοηθήσει στην προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

    «Η αποστολή μίας δυνάμεως, η οποία προσγειώθηκε για να ενισχύσει την άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων οπλιτών και των οικογενειών τους», τόνισε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.