18.6.10

Ο διάσημος Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάντζ και η συναρπαστική πορεία του


Με τη συναρπαστική (διαδικτυακή) πορεία του διάσημου χάκερ από τη Μελβούρνη Τζούλιαν Ασάντζ ασχολείται, τελευταία, ο αυστραλιανός Τύπος.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ θεωρείται το "αστέρι" στο χώρο των χάκερ, αφού από πολύ νωρίς είχε καταφέρει να μπει στα απόρρητα αρχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, της NASA και άλλων Οργανισμών και υπουργείων στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.


Η "τάση" του αυτή, να "φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν", τον έφερε αντιμέτωπο με τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη, στην οποία και κλήθηκε από τις αρχές του 1990 να λογοδοτήσει.

Πριν από τρία χρόνια, ο 38χρονος σήμερα Τζούλιαν, μαζί με άλλους έκαναν μια ιστοσελίδα, την οποία και ονόμασαν Wikileaks. Μέσω αυτής, καλούσαν τους ενδιαφερόμενους που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και "μυστικά" που ενδιέφεραν την κοινωνία, να τα διαρρέουν, προκειμένου να τα μαθαίνει όλος ο κόσμος.

Με λίγα λόγια, η Wikileaks είναι ένας διαδικτυακός τόπος διαρροών. Σίγα-σιγά, άρχισε να λαμβάνει και να αναδημοσιεύει διάφορα τέτοια ντοκουμέντα που διέρρεαν στην ιστοσελίδα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη μεγάλων εταιρειών, στρατιωτικοί και λοιπά.

Την ίδια στιγμή, ο Ασάντζ έφυγε από την Αυστραλία και με ένα σακίδιο στον ώμο και ένα φορητό υπολογιστή παραμάσχαλα, γυρίζει τον κόσμο και έρχεται σε επαφή με ανθρώπους του Wikileaks κι άλλους με παρόμοιες ανησυχίες.

Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει μόνιμη κατοικία, αλλά έχει μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Κένυα και την Ισλανδία. Το ίδιο διάστημα, η ιστοσελίδα γινόταν παγκόσμια γνωστή, μετά τις διαρροές για τη διαφθορά στην Κένυα, την κατάρρευση της Ισλανδίας (λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008), για τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης να προχωρήσει σε λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (και αρκετές κυβερνήσεις) ασχολούνται εκτεταμένα με την ιστοσελίδα Wikileaks και τον ίδιο τον Ασάντζ, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο του αμερικάνικου στρατού που έδειχνε το πλήρωμα ενός μαχητικού ελικοπτέρου να δολοφονεί για το τίποτα δύο πολίτες στο Ιράκ.

Η διαρροή του πιο πάνω βίντεο ήταν μεγάλο πλήγμα για τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και ανησύχησε, όχι μόνο την ηγεσία του στρατού, αλλά και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, που, έπειτα από έρευνες, εντόπισε τον στρατιώτη που διέρρευσε το βίντεο στον ασπρομάλλη και ολιγομίλητο Αυστραλό.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί ψάχνουν απελπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο να εντοπίσουν τον Αυστραλό "φαντομά", πριν ο τελευταίος προχωρήσει και στη δημοσίευση χιλιάδων ζημιογόνων εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων για το πώς βλέπουν (πραγματικά) οι Αμερικανοί τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ασάντζ επρόκειτο να μιλήσει σε ένα συνέδριο στο Λας Βέγκας, αλλά - προς απογοήτευση των αμερικανικών Αρχών - δεν εμφανίστηκε. Την ίδια στιγμή, αμερικανική ιστοσελίδα δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι του Πενταγώνου έχουν αρχίσει "ανθρωποκυνηγητό" για να τον σταματήσουν να δημοσιεύσει τα απόρρητα έγραφα.

Για το λόγο αυτό, πιστεύεται, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες, ψάχνουν (με διάφορα προσχήματα) να βρουν τρόπους να "φιλτράρουν" το Ίντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.