21.6.10

Η Gazprom άρχισε να μειώνει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία

    Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom άρχισε να μειώνει από τις 06:00 ώρα Γκρήνουιτς (09:00 ώρα Ελλάδας) τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε οικονομική διαμάχη, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.



    "Το χρέος δεν έχει ρυθμιστεί και από τις 10 το πρωί σήμερα, 21η Ιουνίου, θα περιορίσουμε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε σχέση με την ημερήσια ροή", τόνισε ο Μίλερ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

    Σύμφωνα με τον Μίλερ, ελλείψει συμφωνίας, η μείωση των εξαγωγών θα συνεχιστεί για να φθάσει σταδιακά στο 85%.

    Η Gazprom κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι τής οφείλει 200 εκατομμύρια δολάρια για το φυσικό αέριο που τής έχει παραδώσει από τις αρχές του έτους.

    Από την πλευρά της η Λευκορωσία ζητεί από τη Μόσχα 200 εκατομμύρια δολάρια για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ δήλωσε, μάλιστα, ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του Μινσκ αποτελούν ομολογία του χρέους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί το δίκτυο της Λευκορωσίας και η Μόσχα να συνεχίσει κανονικά την τροφοδοσία των πελατών της στην ΕΕ, αυξάνοντας τη ροή μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας.

    Νωρίτερα, ανώνυμος εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας είχε προειδοποιήσει ότι εάν η "Γκαζπρόμ" υλοποιήσει την απειλή περικοπής ακόμη και 15%, πολύ περισσότερο του 85% της ροής, τότε το λευκορωσικό δίκτυο δεν θα είναι, από τεχνική άποψη, σε θέση να συνεχίσει την ομαλή διαμετακόμιση του αερίου μέσω του εδάφους της, λόγω της δραματικής πτώσης της πίεσης.

    "Πρόκειται για προφανή εκβιασμό, που δεν μας αφορά", απάντησαν πηγές στην "Γκαζπρόμ", οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία ότι έως το τέλος του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της Λευκορωσίας και ότι το χρέος του Μινσκ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500-600 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

    Εκπρόσωπος της λευκορωσικής εταιρείας "Μπελ-Τρανσ-Γκαζ" υποστήριξε ότι η Μόσχα και ο Α. Μίλερ απέρριψαν "ισορροπημένες και λογικές προτάσεις" για σύνδεση του χρέους αγοράς του αερίου και εκείνου της ρωσικής πλευράς για τη μεταφορά του μέσω του λευκορωσικού δικτύου, ενώ η Ρωσία απαντά ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η Λευκορωσία αποφάσισε αυθαίρετα να ορίσει την τιμή του αερίου στα 150 $ / 1000 κυβικά, έναντι 174 $, που ζητά η "Γκαζπρόμ" βάσει του συμβολαίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.