14.6.10

Ισραήλ: Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής



   Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή την σύσταση μιας "ανεξάρτητης επιτροπής" με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσει την ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε εννέα από τους επιβαίνοντες στον στολίσκο.

    Αποστολή της επιτροπής θα είναι "να ερευνήσει απ όλες τις πλευρές τις ενέργειες που έκανε το Ισραήλ για να αποτρέψει τα πλοία του στολίσκου να φτάσουν έως τις ακτές της Γάζας", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η επιτροπή θα έχει επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Γιακόβ Τίρκελ 75 χρόνων, ενώ οι δύο ξένοι παρατηρητές που θα μετέχουν είναι ο βόρειοιρλανδός τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Ντέιβιντ Τρίμπλ και ο καναδός προτεστάντης πρώην δικηγόρος και στρατηγός του καναδικού στρατού Κεν Ουάτκιν.

    Η πολυαναμενόμενη αυτή απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής ελήφθη μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα.

    Οι ΗΠΑ κρίνουν πως "μια διεθνής παρουσία" στην επιτροπή θα της προσθέσει μεγαλύτερη "αξιοπιστία".

    "Ελπίζουμε διακαώς και αναμένουμε πως θα είναι μια έρευνα ανεξάρτητη και αξιόπιστη" δήλωσε την Κυριακή η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.