7.6.10

Ντέρμπαν, η πόλη του Ποσειδώνα (η βάση της Εθνικής ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική)

Με τον Ινδικό Ωκεανό να χαρίζει τον υδάτινο ψίθυρό του στις απέραντες ακτές του, το Ντέρμπαν δεν θα μπορούσε παρά να ευημερήσει, εκμεταλλευόμενο το στοιχείο με το οποίο η φύση το "προίκισε" απλόχερα: το νερό. Η πόλη, που από σήμερα αποτελεί τη βάση της εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010,
αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον περιζήτητους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, αναπτύσσοντας μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που όλα έχουν κοινή συνισταμένη το απέραντο γαλάζιο που την περιβάλλει. Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια κατοίκους (μαζί με τα προάστια) και ιστορικές καταβολές που χάνονται στα βάθη της... προϊστορίας, το Ντέρμπαν θυμίζει έντονα αμερικάνικη μεγαλούπολη, χάρις στους φοίνικες, τις παραλίες, τον τρόπο δόμησης και το υποτροπικό κλίμα του. Αποτελεί το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Αφρικής κι έναν αληθινό παράδεισο για τους σέρφερ, απανταχού της γης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πόλη φιλοξενεί το μοναδικό μουσείο σέρφινγκ ολόκληρης της Νοτίου Αφρικής. Ακόμη, το "Ushaka Marine World" αποτελεί ένα εξαιρετικό ψυχαγωγικό και τουριστικό κέντρο παγκοσμίων προδιαγραφών, αφού καλύπτει έκταση 150 στρεμμάτων κατά μήκος της παραλίας, που του δίνει τον τίτλο του μεγαλύτερου θαλάσσιου θεματικού πάρκου της "μαύρης ηπείρου".

Εξίσου σημαντικό είναι και το "Greater St Lucia Wetland Park", με τους αστραφτερούς κοραλλιογενείς υφάλους του Ινδικού να γειτνιάζουν με λίμνες και υγροβιότοπους. Οι λάτρεις της περιπέτειας στο Ντέρμπαν θα βρεθούν στο στοιχείο τους, αφού αν το επιθυμούν μπορούν να βρεθούν στο "Shark Board", όπου το όνομα δηλώνει εξόχως χαρακτηριστικά τι πρόκειται να συναντήσει κάποιος εκεί. Σε ετήσια βάση, τέλος, ανοιχτά της "Άγριας Ακτής", παρατηρείται το φαινόμενο "η κούρσα της σαρδέλας". Εκατομμύρια σαρδέλες ακολουθούν τα χειμερινά ρεύματα, βορείως του Ντέρμπαν, για να κατευθυνθούν προς τη "θαλπωρή" του πολύ πιο ζεστού Ινδικού Ωκεανού. Μαζί τους, όπως είναι φυσικό, προσελκύουν, φάλαινες, καρχαρίες, δελφίνια, φώκιες και ψαροπούλια, σε ένα θέαμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Ιστορικά, οι πρώτες καταγραφές για την περιοχή ανάγονται στον Πορτογάλο Βάσκο Ντα Γκάμα, ο οποίος αποβιβάστηκε εκεί τα Χριστούγεννα του 1497, εξ ου και το όνομα της επαρχίας (Natal). Η ιστορία της πόλης ξεκίνησε επισήμως το 1824, αλλά το όνομα δόθηκε το 1835, προκειμένου να τιμηθεί ο κυβερνήτης της επαρχίας του ακρωτηρίου, ο Μπένζαμιν Ντ΄ Ούρμπαν. Εκτός από τα θαλάσσια θέλγητρα, πάντως, ούτε η ενδοχώρα αφήνει παραπονεμένο τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να επισκεφθεί τον παραδοσιακό οικισμό της φυλής των Ζουλού και τις (ελεγχόμενες) κυνηγετικές περιοχές του "KwaZulu Natal", που εκτείνονται μέσα σε τόσο όμορφα φυσικά τοπία ώστε κάποια εξ αυτών ("Ukhahlamba Drakensberg Park") χαρακτηρίστηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (του Παναγιώτη Κουμάνταρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.