24.6.10

Έκρηξη βόμβας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θύμα τον υπασπιστή

Ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης είναι το θύμα της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στον 7ο όροφο του υπουργείου στην λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.


Το θάνατο του υπασπιστή του επιβεβαίωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης. "Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών" δήλωσε ο υπουργός. "Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του.

    Από την Αστυνομία αυτή τη στιγμή ερευνάται πως μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία.

    Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

 

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας για την επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του υπασπιστή του υπουργού.

    Την οδύνη του και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: "Εκφράζω την οδύνη και την αγανάκτησή μου, την οδύνη και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε Έλληνας πολίτης, για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Σε μια περίοδο που η χώρα και ο λαός μας δίνουν μια καθημερινή μάχη για την έξοδο από την κρίση, άνανδροι δολοφόνοι θέλουν να πλήξουν την ομαλότητα και τη δημοκρατία μας, την Ελληνική κοινωνία, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και τις θυσίες που σήμερα κάνουν για να ορθοποδήσει ο τόπος.

    Όσοι επενδύουν στην ανομία και τη βία θα λάβουν την απάντησή τους όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά από την κοινωνία μας στο σύνολό της. Ο σκοπός των τρομοκρατών δεν θα επιτευχθεί. Η κυβέρνηση, η κοινωνία, οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται. Εκφράζω, και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης, τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, εξάλλου, αναφέρει: "«Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

    Από τον Βόλο, όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, η γγ του ΚΚΕ κα Αλ.Παπαρήγα καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα στο γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη που είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει την ζωή του.

    "Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη ο θάνατος από τρομοκρατικό χτύπημα ενός αξιόλογου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ. "Ταυτοχρόνως, μας δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου. Όταν οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν μέσα στο Γραφείο του ίδιου του Υπουργού, πως μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στη γειτονιά του ή στο σπίτι του;" συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    "Πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί απερίφραστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πλαίσιο αξιών που δεν συμβιβάζεται με τη βία, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφαιρεί ανθρώπινη ζωή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    "Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και νέοι, πιέζονται εξοντωτικά από την πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με επιμονή στο έδαφος των συλλογικών αγώνων. Μια μαζική, αγωνιστική και ειρηνική απεργία στις 29 Ιούνη πρέπει να είναι η απάντησή μας. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία καταδικάζει την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που στόχο είχε κυρίως τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, την εικόνα της πατρίδος μας στο εξωτερικό, και βεβαίως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα αναζήτησης των ευθυνών. Είναι μία ώρα περισυλλογής και ομόθυμου μηνύματος εκ μέρους όλων μας, ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής και δημοκρατική χώρα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας. Κανένα έλεος στους τρομοκράτες».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.