20.6.10

Η Κίνα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο

Η Κίνα θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Σινχουά" επικαλούμενο τη Λαϊκή Τράπεζα Κίνας.


Το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γιουάν να αυξήσει την αξία του ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.


Θετικές αντιδράσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Κίνας για την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος γιούαν, γεγονός που θα το καθιστά περισσότερο ευέλικτο.

"Είναι ένα εποικοδομητικό βήμα που μπορεί να διασφαλίσει την ανάκαμψη και να συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία", ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση αυτή της Κίνας, τονίζοντας ότι είναι θετικό βήμα τόσο για την Κίνα και όσο για την παγκόσμια οικονομία και θα βοηθήσει στη διόρθωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κίνηση είναι "ενθαρρυντική" και τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι αναμένουν αλλαγές στην τιμή συναλλάγματος του γιουάν, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν χαιρέτισε επίσης την κίνηση της Κίνας δήλωσε όμως ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία ή τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο ανερχόμενες οικονομίες.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας: "Αναμένουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην προώθηση μίας σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην Κίνα, στις ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κίνας για αύξηση της ευελιξίας του γιουάν είναι "μία καλοδεχούμενη εξέλιξη" και ότι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.