6.6.10

Ο Πάπας στην Κύπρο

   Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

   «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία... Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος στον Πάπα κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής του.
   Πρόσθεσε ότι οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα πρέπει να προβληματίσουν.
   Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε:
   «Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης».
   Είπε επίσης ότι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.
   Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το λαό η υποδοχή του Πάπα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας ότι «είναι σπίτι όλων των Κυπρίων».
   Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος, εξέφρασε την εκτίμηση του προς την πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στην κοινωνία και στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ασφαλούς μέλλοντος.
   Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους.
   «Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου», είπε ο Πάπας.
   Πρόσθεσε ότι άτομα, κοινότητες και κράτη, χωρίς καθοδήγηση από αντικειμενικά ηθικές αλήθειες θα γίνουν εγωιστικά και ασυνείδητα και θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.
   Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
O Πάπας Βενέδικτος 16ος διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' ότι ενώνει την προσευχή του στη προσευχή του Κυπρίου προκαθημένου για ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου.
Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας ο κ.Βενέδικτος τόνισε ότι προσεύχεται, ώστε « όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, με την βοήθεια του Θεού, θα βρουν τη σοφία και το αναγκαίο σθένος να εργαστούν μαζί για ένα δίκαιο διακανονισμό των θεμάτων που παραμένουν άλυτα , να οδηγηθούν στην ειρήνη και τον συμβιβασμό και να οικοδομήσουν για τις μελλοντικές γενιές , μια κοινωνία που θα διακρίνεται από την εκτίμηση για τα δικαιώματα όλων , συμπεριλαμβάνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα της ελευθερίας της συνείδησης και της ελευθερίας της λατρείας».
«Μακαριότατε , σε χαιρετώ με αδελφική αγάπη εν τω Αναστημένω Κυρίω», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα στα ελληνικά. Στη σύντομη ομιλία του, που ακολούθησε στα αγγλικά , ο Βενέδικτος 16ος αναφέρθηκε και στον Θεολογικό διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο διάλογο αυτό.
Ο Πάπας ευχήθηκε « το Άγιο Πνεύμα να οδηγεί και επιβεβαιώνει αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική πρωτοβουλία, που σκοπεύει στην αποκατάσταση της πλήρους και ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης , μια κοινωνία που πρέπει να ζει μένοντας πιστή στο Ευαγγέλιο και την Αποστολική παράδοση , με μεγάλο σέβας για τις νόμιμες παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης και με κατανόηση της διαφορετικότητας των δώρων, μέσω των οποίων το Πνεύμα οικοδομεί την Εκκλησία σε ενότητα, αγιότητα και ειρήνη».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην προσφώνηση του , αφού ανέφερε ότι εσχάτως η Εκκλησία της Κύπρου αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες.
«Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού», διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
O προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Δημήτριος Δημοσθένους είπε λίγα λόγια στον Πάπα για την ιστορία του (17ος αιώνας) και τις αγιογραφίες, που τον κοσμούν. (18ος)
Ο Κύπρου Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Πάπα δια χειραψίας στον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής. Ένας κληρικός του πρόσφερε άνθη. Ο Αρχιεπίσκοπος οδήγησε τον Πάπα στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο και του παρουσίασε τους Κύπριους Ιεράρχες και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.
Από τα 17 μέλη της Ιεραρχίας απουσίασαν πέντε: οι Μητροπολίτες Κυρηνείας Παύλος, Λεμεσού Αθανάσιος και Τριμυθούντος Βαρνάβας και οι Χωρεπίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος,
Στη συνέχεια εισήλθαν στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Ο Πάπας κάθισε στο γραφείο, κάτω από τη μεγάλη φορητή βυζαντινή εικόνα του Χριστού, στη θέση του κ. Χρυσόστομου και ο Κύπρου απέναντί του. Παρόντες μόνο δύο μεταφραστές, Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Δημοσθένους, ιταλομαθής, και μια μοναχή , μεταφράστρια του Πάπα. Συνομίλησαν για περίπου 20' .
Επίσης, ο Πάπας ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο από το διευθυντή του Γιάννη Ηλιάδη , επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ΄και παρακάθισε σε γεύμα.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου τρία χρόνια, μετά μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β' στο Βατικανό, την πρώτη Κυπρίου προκαθημένου στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.