25.6.10

Έρευνες της αστυνομίας του Βελγίου στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

   Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο μετά τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον εκκλησιαστικών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.


    "Σε μια πρόσφατη υπόθεση, η εισαγγελία ενημερώθηκε για καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων από έναν αριθμό ανθρώπων της Εκκλησίας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Ζαν-Μαρκ Μεγέρ.

    Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην αρχιεπισκοπή του Μαλίν-Βρυξελλών, που βρίσκεται στο Μαλίν, βόρεια των Βρυξελλών, "προκειμένου να δουν αν ευσταθούν ή όχι οι κατηγορίες αυτές", προσέθεσε ο Μεγέρ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Η αρχιεπισκοπή του Μαλίν-Βρυξελλών είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο. Ο αρχιεπίσκοπός της είναι από την αρχή της φετινής χρονιάς ο Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ, ο οποίος είναι επίσης αρχιεπίσκοπος Βελγίου και πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων του Βελγίου.

    Αστυνομικοί που ερευνούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εισέβαλαν και στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, του Καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνεελς, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιεράρχη.

    Ο Ντάνεελς 77 ετών, αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Μεσελέν-Βρυξελλών και του επικεφαλής της διάσκεψης των επισκόπων του Βελγίου τον Ιανουάριο, μετά από θητεία στο εν λόγω αξίωμα για 31 χρόνια.

    Ο καρδινάλιος δεν ανακρίθηκε, αλλά κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής από την αστυνομία, δήλωσε στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος Χανς Γκέιμπελς.

    Οι ανακριτές έψαξαν επίσης το πρώην γραφείο του Ντάνεελς στην Αρχιεπισκοπή του Μεσελέν και την έδρα της επιτροπής που έχει συσταθεί από τη βελγική Καθολική Εκκλησία για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

    "Η εισαγγελία έλαβε πρόσφατα μια σειρά κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που διαπράχθηκε από ιερείς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζαν Μαρκ Μεγιέρ, προσθέτοντας ότι οι έρευνες διετάχθησαν για να "ελεγχθούν οι κατηγορίες αυτές".

    Μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή ακόμη και την Αυστρία, το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας έπληξε και το Βέλγιο, όπου ο επίσκοπος της Μπριζ, στο δυτικό Βέλγιο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ομολογία του ότι κακοποιούσε σεξουαλικά δια καιρό, στη δεκαετία του 1980, ένα ανήλικο παιδί του περιβάλλοντός του.

    Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, που ακολουθήθηκε από την κατάθεση πολλών εκατοντάδων αγωγών σε ανεξάρτητη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να αντιμετωπίσει τις κακοποιήσεις ανηλίκων στους κόλπους της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Λεονάρ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής.

    Το Μάιο οι βέλγοι επίσκοποι ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα των παιδεραστών ιερέων όχι μόνον "για την επίθεση" που δέχθηκαν, αλλά και για τη σιωπή των υπευθύνων της Εκκλησίας.



2 σχόλια:

  1. ΣΑΝΙΔΑ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ!
    ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ
    ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ φίλη μου, πρέπει επίσης όλοι να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.