12.7.10

Ο Τύπος σήμερα 12-07-2010

Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ , το συνταξιοδοτικό και η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος: 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώς θα εξοφλήσουν οι επιχειρήσεις τα χρέη τους. Όλες οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία". Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα ρύθμιση για την εξόφληση χρεών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο Σχέδιο Νόμου για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας 300.000 επιχειρήσεις με βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε ρύθμιση λαμβάνοντας έκπτωση από 60% έως 80% επί των πρόσθετων τελών ανάλογα με τον τρόπο αποπληρωμής".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καύσωνας στην κυβέρνηση. Διαλυτικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, εκλογικά ποσοστά στο ναδίρ και "αντάρτικο" δικαστών για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μπορεί υπό την απειλή των εκλογών να υπερψηφίστηκε χωρίς απρόοπτα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως η "επόμενη μέρα" αναδεικνύει την εικόνα μιας κυβέρνησης σε κατάσταση νευρικής κρίσης κι ενός κυβερνώντος κόμματος σε αναβρασμό. Την ίδια ώρα η αγορά στενάζει, οι τιμές έχουν πάρει φωτιά λόγω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει...νέους φόρους!".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στήνουν εκλογές τον Νοέμβριο πριν καταρρεύσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "να ανοίξει και την εθνική κάλπη ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να προλάβει την πανωλεθρία που προεξοφλούν όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό καθημερινά και περισσότεροι υπουργοί και στενοί του συνεργάτες."
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εκβιασμός με πρόωρες εκλογές". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αναταράξεις και ερωτήματα προκαλεί η αναθέρμανση από το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης σεναρίων για διπλές κάλπες το Νοέμβριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα σενάρια αυτά στοχεύουν στον εκφοβισμό των βουλευτών της συμπολίτευσης που διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόωρες εκλογές θα υπάρξουν αναγκαστικά εάν και εφόσον η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα σκληρά μέτρα".
ΕΘΝΟΣ: "6 Ρίχτερ χτυπούν την αγορά ακινήτων. Στοιχεία - σοκ για την κτηματαγορά σε Αθήνα και Περιφέρεια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε περίοδο ύφεσης, με τις προβλέψεις να μιλούν για πτώση έως 30% στις τιμές την επόμενη διετία. Υποχωρούν φέτος έως 19% μειώθηκαν κατά 60% οι αγοραπωλησίες, πτώση τα ενοίκια στο 40% περισσότερα κατά 18,7% τα κενά καταστήματα στο κέντρο. Μάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 να δούμε διψήφιο ποσοστό στην πτώση των τιμών στα ακίνητα".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φιλοσκοπιανός Πρόεδρος στη ΔΕΘ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν ξέρουμε αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι ο διορισθείς Πρόεδρος της ΔΕΘ, δικηγόρος Κωνσταντίνου είναι δεδηλωμένος Φιλοσκοπιανός. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν πιστεύει ότι ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού . Αλλά καλεί τον πρωθυπουργό ν΄ανακαλέσει την προκλητική απόφαση". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τριπλό χαράτσι για ιδιοκτήτες ακινήτων. Βρήκαν τρόπο οι κυβερνώντες για να εισπράξουν "ζεστό" χρήμα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο "απόσπασμα" σέρνει η Κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Από σήμερα η διαδικασία είσπραξης του ειδικού προστίμου για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους και αυτούς που άλλαξαν χρήση. Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και συμπληρωματικά πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους χώρους. Επιβαρύνσεις και στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε οικισμούς και περιοχές που βρίσκονται σε απροσδιόριστες δασικές εκτάσεις και δάση".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στον "αέρα" οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ- ΙΚΑ. Κίνδυνος παύσης πληρωμών τον Αύγουστο". Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι δίνει "βιώσιμη λύση" στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με το νόμο-"σοκ" , ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καταργώντας συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεκαετιών, αλλά για τους περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ τα πραγματικά προβλήματα είναι μπροστά...Μετά το "κανόνι" του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μέσα στον Αύγουστο έρχεται η σειρά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και στη συνέχεια του ΙΚΑ (μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου) αφού τα ελάχιστα για φέτος κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού έχουν ήδη στερέψει".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Υπουργοί στην....αντίσταση. Αφού ψήφισαν Μνημόνιο-Ασφαλιστικό, άρχισαν τα αλληλοκαρφώματα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι συγκρούσεις μεταξύ υπουργών είναι πια καθημερινό φαινόμενο, με επίκεντρο κυρίως το Μνημόνιο. Μετά τη δήλωση Καστανίδη επανέρχονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών, παρ΄ότι τις απέκλεισε πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην "Κ.Ε.". Ο ανασχηματισμός φαίνεται πολύ πιθανός, ενώ κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες στην "Ε" πως δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο τα πυροτεχνήματα και οι προσωπικές στρατηγικές".
ΕΣΤΙΑ: "Τα επίχειρα του λαϊκισμού. Πώς φθάσαμε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως". Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τον άκρατο αυτό λαϊκισμός και την απίστευτη ανευθυνότητα του πολιτικού μας συστήματος φθάσαμε εδώ που φθάσαμε σήμερα. Όμως οι λαϊκιστές παραμένουν αμετανόητοι. Τώρα που μας επιβάλλεται ο εξορθολογισμός από τους ξένους δανειστές μας, αυτοί είναι έτοιμοι να τορπιλίσουν και πάλι τα πάντα".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ασφαλιστικό Δημοσίου: Πλασματικός χρόνος δώρο για τις μητέρες". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν μέχρι αύριο τις προτάσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση στη σκληρή ρύθμιση που προβλέπει αύξηση από 5 έως 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2011 έως το 2013".
Η ΧΩΡΑ: "Μόνος με την τρόικα στο Μαξίμου. Έντονοι φόβοι από στελέχη του κινήματος για διάλυση του ΠΑΣΟΚ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η τρόικα έχει "κλειδώσει" τον κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου και συγκυβερνά μαζί του. Σε αυτόν τον ιδιότυπο, εκούσιο πάντως "γάμο" ο πρωθυπουργός έχει πάρει ως "προίκα" την "αγκίστρωση" του στην επίζηλη καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας εκχωρήσει το γενικό κουμάντο στους επαχθείς δανειστές που ο ίδιος μας επέβαλε".
Metro: "Επανάσταση" από δικαστές και εισαγγελείς". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα άκρα δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν οι λειτουργοί της Θέμιδος για το ασφαλιστικό και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ενώσεις τους καλούν τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στην απογραφή που ξεκινά σήμερα. Αναστάτωση και δυσφορία προκάλεσε στην κυβέρνηση η στάση τους". ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Λογαριασμοί που σοκάρουν. Τι αποκάλυψε έλεγχος του ΣΔΟΕ σε γιατρούς της Θεσσαλονίκης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πέφτουν οι πωλήσεις και στα σούπερ μάρκετ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μείωση των πωλήσεων συμπεριλαμβανομένων και των ειδών διατροφής καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο. Για πρώτη φορά οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σημείωσαν υποχώρηση 5% σε όγκο και πολύ περισσότερο σε αξία".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καυτό" δεκαπενθήμερο για τις ελληνικές τράπεζες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "κορυφώνεται το επόμενο δεκαπενθήμερο η αγωνία για τα αποτελέσματα των stress tests, αν και οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες προέρχονται κυρίως από τα εγχώρια "τεστ κόπωσης" του επόμενου Σεπτεμβρίου, τα οποία θα έχουν και τη σφραγίδα της τρόικας. Τότε θα καθοριστεί εάν και ποιες τράπεζες θα πρέπει ν΄αναζητήσουν την ενδυνάμωσή τους".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.