21.7.10

1,95 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων

Το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (τρίμηνων), ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας.


Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το Δημόσιο ζητούσε 1,5 δισ. ευρώ και άντλησε από ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές 1,95 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 4,61φορές στην προηγούμενη δημοπρασία της 20ης Απριλίου. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, από 3,65% στις 20 Απριλίου.

Την προηγούμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, ο OΔΔHX είχε δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), αντλώντας τελικά από τις αγορές περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,65%. Το επιτόκιο αυτό είναι μεν χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, αλλά σημαντικά υψηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν οι άλλες περιφερειακές αγορές για αντίστοιχες εκδόσεις (π.χ. Πορτογαλία 1,94% στη δημοπρασία του Ιουλίου, Iσπανία 1,57% στη δημοπρασία του Ιουνίου).

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.