2.7.10

Χορήγηση δανείου 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας και χρηματοδοτική σύμβαση για τη σύσταση ταμείου κεφαλαίου Jessica

   Yπεγράφη η χορήγηση δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για την Ελλάδα και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην τελετή υπογραφής του δανείου, η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία ξεπεράνει τα προβλήματά της και ότι στη χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες.

   Με το ποσό των 2 δισ. ευρώ, σημείωσε επίσης ότι θα ενθαρρυνθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
   Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι το 30% του ποσού, δηλαδή τα 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει σταδιακός δανεισμός ανάλογα με τα έργα και την πορεία υλοποίησή τους. Η διάρκεια του δανείου είναι για 25 έτη με 7ετή περίοδο χάρητος και με επιτόκιο το οποίο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και από 2% έως 4% ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η χώρα μας κάθε φορά. Η υπουργός σημείωσε ότι οι όροι του δανείου είναι οι πλεόν ανταγωνιστικοί ανέφερε και αυτή ότι πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση και ανέφερε ότι το δάνειο εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
   Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης ανέφερε από την πλευρά του ότι το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
   Όπως ανέφερε ο κ. Σακκελάρης οι εκτιμήσεις του Μαρτίου που έκαναν λόγο για χρηματοδοτήσεις άνω του 1,6 δισ.ευρώ προς της Ελλάδα το 2010 από την ΕΤΕπ, αναθεωρούνται προς τα πάνω και φθάνουν τα 3 δισ.ευρώ περίπου. Η κρίση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και η ΕΤΕπ ανταποκρίνεται, επισήμανε ο κ.Σακκελάρης.
   Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ.Σακκελάρης επισήμανε ότι οι εκταμιεύσεις δανείων θα φθάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2010 για την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΤΕπ συζητά με τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας για υπογραφή νέων συμφωνιών, είναι όμως σε εξέλιξη και δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο.
   Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών των πριφερειών και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Οι δράσεις αφορούν σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενεργεια ΑΠΕ, την ύδρευση, τα απόβλητα, την έρευνα την αναπτυξη και την καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και τους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο. Σημείωσε ότι το 1 δισ. θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό άξονα, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας με σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, ένα σιδηροδορμικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.
   Σύμβαση χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία JESSICA
   Στη συνέχεια υπεγράφη η χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 258 εκατ. ευρώ για τη σύσταση ταμείου κεφαλαίου Jessica στο οποίο θα εισρεύσουν δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι και θα αφορά αστικές αναπλάσεις. Τη σύμβαση υπέγραψαν η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης.
   Όπως είπε η υπουργός έως το τέλος του έτους θα έχουν συσταθεί τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή ιδιωτικών φορέων (κυρίως τράπεζες) ώστε να προχωρήσουν οι πρώτες προκηρύξεις συγκεκριμένων έργων μέσα στο 2011.
   Η υπουργός σημείωσε ότι το Jessica χρηματοδοτείται με πόρους από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που διαχειρίζονται οι 13 περιφέρειες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν αναξιοποίητα ακίνητα ενισχύοντας έτσι το αρχικό κεφάλαιο. Στόχος του Jessica, που δεν θα λειτουργεί ως μηχανισμός επιδότησης έργων αλλά συγχρηματοδότησής τους είναι η διασφάλιση κεφαλαίων για την υλοποίηση ώριμων έργων μεσαίου και μικρού μεγέθους ακόμα και μετά το ΕΣΠΑ.
   Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματική Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος του υπουργείου θα διατεθούν καταρχήν 10 εκατ ευρώ ενώ συνεισφορά στο πρόγραμμα θα έχει και το υπουργείο Πολιτισμού όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος.
   Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι χθες εκταμιεύθηκαν 891 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις έργων του ΕΣΠΑ. Τέλος ο κ. Σακελλάρης ανέφερε ότι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση είναι μόνο τα έργα που αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης, τα οποία εγγυώνται τη συνάφεια μεταξύ των έργων και την περιβαλλοντική ποιότητά τους. Τα έργα μπορεί να υποβάλλονται από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή να υπάγονται σε δομές συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.