13.7.10

Ουγκάντα: 64 νεκροί από διπλή επίθεση

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την διπλή επίθεση, σε ένα αιθιοπικό εστιατόριο σε νότια περιοχή της Καμπάλα και σε μια λέσχη του ράγκμπι σε ανατολική συνοικία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα Αμερικανός.

"Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μεταβληθούν σε στόχο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβερί Μουσεβένι όταν επισκέφθηκε έναν από τους χώρους της επίθεσης. "Εάν οι δράστες των επιθέσεων θέλουν να πολεμήσουν, ας επιτεθούν εναντίον στρατιωτών", είπε.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση,, ωστόσο η αστυνομία τις συνδέει με τις απειλές που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα των σομαλών ισλαμιστών σεμπάμπ εναντίον των πληθυσμών της Ουγκάντας και του Μπουρούντι σε αντίποινα για την στρατιωτική παρουσία των δύο χωρών στη Σομαλία. Ο πρόεδρος της Σομαλίας Σάριφ Σέιχ Αχμεντ καταδίκασε τις "διαβολικές" επιθέσεις της Καμπάλα.

Το "γεγονός ότι τα θύματα ψυχαγωγούνταν παρακολουθώντας τον τελικό αποκαλύπτει την αθλιότητα και τη διαβολικότητα των δραστών και την ανάγκη για την εξουδετέρωση όσων δεν σέβονται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του σομαλού προέδρου.

"Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια θα ενισχύσει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ουγκάντας και της Σομαλίας. Ούτε η περιοχή, ούτε η διεθνής κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την προώθηση της ανασφάλειας", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σαρίφ Σέιχ Αχμεντ δεν ελέγχει παρά λίγες συνοικίες της σομαλικής πρωτεύουσας και οφείλει την επιβίωσή της στην υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom), η οποία απαρτίζεται κατά το ήμισυ από ουγκαντέζους στρατιώτες, απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ανταρτών σεμπάμπ που ελέγχουν την κεντρική και τη νότια Σομαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.