10.7.10

Ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία



   Το αεροπλάνο που μετέφερε τους ρώσους μυστικούς πράκτορες που κατηγορούνταν ότι εργάζονταν για τη Δύση και οι οποίοι αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας ανταλλαγής ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το αεροσκάφος, προερχόμενο από τη Βιένη, προσγειώθηκε γύρω στις 17:30 της Παρασκευής (00:30 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

    Η χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ανταλλαγη κατασκόπων, έλαβε χώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα. Η Ρωσία άφησε ελεύθερους τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις καταδικασθέντες για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δέκα πρακτόρων που εργάζονταν για το Κρεμλίνο, οι οποίο συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Δεν κατέστη άμεσα γνωστό πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μία σύντομη ενδιάμεση στάση στην κεντρική Αγγλία, όπως μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ.

    Αυτή η ανταλλαγή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989/1990. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ανταλλαγές κατασκόπων ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τις αιτήσεις χάρητος των τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση. Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

    Τρεις από τους ρώσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης. Οι υποθέσεις είχαν τύχει ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τον τέταρτο κρατούμενο.

    Οι τέσσερις κατάσκοποι είναι:

    Ο ρώσος ερευνητής ειδικευμένος στα στρατηγικά όπλα Ιγκορ Σουτιάγκιν, που συνελήφθη το 1999 και καταδικάσθηκε το 2004 σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ, μέσω μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων Alternative Futures, η οποία παρουσιάσθηκε ως βιτρίνα της CIA από τη ρωσική δικαιοσύνη.

    Ηλικίας 45 ετών σήμερα, ο Ιγκορ Σουτιάγκιν συνεχίζει να δηλώνει αθώος και διαβεβαιώνει ότι έχει εργασθεί ως σύμβουλος για τη βρετανική εταιρεία και ότι δεν έχει διαβιβάσει παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες. Ωστόσο αναγκάσθηκε να ομολογήσει ενοχή για να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την προεδρική χάρη.

    Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, Σεργκέι Σκρίπαλ, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε διαβιβάσει πληροφορίες σε ρώσους πράκτορες που δρουν στην Ευρώπη. Εγκατέλειψε το GRU το 1999 για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα. Συνελήφθη το 2004 από το FSB, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι 59 ετών.

    Ο πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών, του SVR, Αλεξάντρ Ζαπορόσκι, που καταδικάσθηκε το 2003 σε 18 χρόνια καταναγκαστικών έργων για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον. Είχε δώσει στη CIA πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

    Υπήρξε υποδιευθυντής του αμερικανικού τμήματος του SVR και στη συνέχεια του τμήματος αντικατασκοπείας. Ο Αλεξάντρ Ζαπορόσκι ήλθε ο ίδιος σε επαφή με τη CIA κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αργεντινή το 2994, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο πράκτορας εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1997 και εγκαταστάθηκε τότε στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2001.

    Τέλος, ο Γκενάντι Βασιλένκο, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τέσσερις που δεν έχει καταδικασθεί για κατασκοπεία. Πρώην πράκτορας της KGB , υπήρξε εκ των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του τηλεοπτικού δικτύου "NTV-Plus". Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή όπλων, κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και αντίσταση κατά της αρχής. Οι ρωσικές δεν έχουν εξηγήσει για ποιόν λόγο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.