14.7.10

Η οικονομία της Κύπρου υπό επιτήρηση με απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ

Έντονες επικρίσεις από τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, κατά της οικονομικής πολιτικής Χριστόφια, πυροδότησε η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να τεθεί επίσημα υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.


Βάσει της απόφασης, η Κύπρος οφείλει να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 6.1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 62 % του ΑΕΠ το 2010 ξεπερνώντας την τιμή αναφοράς του 60 %, που προβλέπει η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.

Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

Σε πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι «δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη η υπαγωγή της οικονομίας της χώρας σε επιτήρηση. Αν εισακουόταν ο ΔΗΣΥ, που για δύο χρόνια προειδοποιούσε και εισηγείτο μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη» και κατέληξε: «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μας έσωσε από την επιτήρηση, τουναντίον φαίνεται ότι απαιτείται νοικοκύρεμα, μείωση των σπαταλών και μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και από την επιτήρηση».

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την επιτήρηση, «λόγω της ατολμίας, που έχει επιδείξει η κυβέρνηση» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «ν' απαντήσει άμεσα, πώς προτίθεται να πετύχει την ετήσια διόρθωση του 1,7% του ελλείμματος, που απαιτεί πλέον η ΕΕ». Διερωτήθηκε δε, «αφού δεν πέτυχε το σχέδιο "Α", ποιο είναι το Σχέδιο "Β"».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις απαιτήσεις της ΕΕ. «Αυτό που άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, όπως η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2012, αντί του 2013. Αυτό δυσχεραίνει τον προγραμματισμό, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει την εξυγίανση». Μάλιστα, ο κ. Ευαγόρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέσα από διάλογο με το ΔΗΚΟ μπορεί να πετύχει περαιτέρω αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων.

Χαρακτήρισε «ατυχές» το ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης «για την ανεπαίσθητη φορολόγηση του πραγματικού πλούτου και των κερδών» και απαντώντας στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα σχεδίου «Β». «Εχουν υπάρξει περικοπές 80 εκατ. στα κρατικά έξοδα», είπε.

Η ΕΔΕΚ επέκρινε την κυβέρνηση για «αναβλητικότητα στη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», για «συνεχείς παλινδρομήσεις» και για «απουσία συγκροτημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής στο θέμα της οικονομίας».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει υπό επιτήρηση την κυπριακή οικονομία, κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει τα κόμματα σε σύσκεψη για συζήτηση σε βάθος των προβλημάτων της οικονομίας.

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι μετά την επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ένας ορθολογιστικός και νηφάλιος διάλογος, «ώστε να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα».

Σε δηλώσεις του, το μέλος του ΠΓ κόμματος, Θεόδωρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «το γεγονός πως η κυπριακή οικονομία έχει μπει και επίσημα υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία μετέτρεψε μέσα σε δύο χρόνια την πλεονασματική οικονομία σε ελλειματική».

Αν δεν συμμορφωθεί η Κύπρος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, θα πληγεί η τσέπη του απλού φορολογούμενου Κύπριου πολίτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ECOFIN), να τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει συναινετικές λύσεις, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Ελλείψει συναίνεσης από τα κόμματα, είπε, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου.

Αυτή τη στιγμή, υποστήριξε ο κύριος Σταυράκης, φαίνεται ότι διαγράφεται, πλέον, ξεκάθαρα μια διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη που δεν τα μειώνουν, θα υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρές ποινές, πιθανώς, με την αποστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαρθρωτική βοήθεια, την οποία παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.